STRANDLEJON. Rebecka Holm gillar att simma mycket om somrarna. När hon inte vistas på stugan i Liljendal trivs hon bra på Solvikens strand i Nordsjö. – I år doppade jag mig redan under en av de varma dagarna i april, men då var det kallt i vattnet, berättar hon. Foto: Niklas Meltio

Sommarintervju: ”Politiker borde själva uppleva mer”

Prisbelönta insändarskribenten Rebecka Holm är inte rädd för den främlingsfientliga debatt som höstens val kommer att föra med sig. Hbl träffar henne på Solvikens playa i Nordsjö.

Högstadieeleven Rebecka Holms insändare om sina egna och sina vänners upplevelse av rasism, som publicerades i Hbl i januari, var en ordentlig ögonöppnare för många. Speciellt Holms erfarenheter om vuxnas likgiltighet för rasism skapade starka känslor. ”Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting” skrev hon. Den modiga berättelsen resulterade i att Holm i mars belönades med Röda Korsets utmärkelse Fördomsfri Föregångare.

– Jag hade kanske väntat mig en eller två svarsinsändare, men redan följande dag ringde mamma till skolan och berättade att flera journalister hade hört av sig. Det kändes verkligen roligt att få så mycket positiv respons, även om det var lite överraskande.

Ingen kändis

Röda Korsets antirasismpris ser Holm som en stor heder, men medger att hon blev mäkta nervös när hon fick veta att det skulle delas ut i skolan framför alla andra elever.

– När jag väl stod där så kändes det bara roligt och många i skolan kom fram efteråt och sade att det var bra gjort. Jag känner mig hedrad av att Röda Korset kom att tänka på just mig.

Men när Holm får reda på att det i vinjetten för sommarserien står att Hbl möter kändisar i avslappnad miljö skrattar hon gott.

– Jag känner mig verkligen inte som någon kändis. Upplevelsen har nog inte förändrat min personlighet, säger hon.

Blickar framåt

Rebecka Holm tror att ändå att utmärkelsen kan öppna en del dörrar i framtiden.

– Jag vill gärna studera utomlands, resa och lära mig flera främmande språk. Min plan är att söka till United World College under mitt första år i gymnasiet för att sedan studera två år utomlands. Organisationens skola i Norge är inriktad på männi­skorättsfrågor.

Samtidigt konstaterar hon att det som 15-åring inte är lönt att ge sig in på alltför långt gående spekulationer om framtiden.

– Mina drömmar om vad jag vill jobba med varierar från vecka till vecka. Ena dagen vill jag bli advokat och andra dagen politiker. Tidigare ville jag bli inredningsarkitekt, säger hon.

Nordsjöbon Rebecka Holms intresse för mänskliga rättigheter har växt genom de egna erfarenheterna och mötena med människor av olika etnicitet och bakgrund, med männi­skor som har det bättre och sämre ställt.

– Jag skulle gärna vilja minska de klyftor som finns i det finländska samhället. Politikerna borde också själva mera uppleva hur vardagen förhåller sig för olika människor, och inte bara basera sina åsikter på sådant de fått höra.

Själv räds hon inte risken att en främlingsfientlig debatt uppstår i samband med kommunalvalet.

– Den kommer att uppstå, och i viss mån är det ett måste för att männi­skors åsikter ska kunna förändras. Även om jag inte delar de åsikterna, så tycker jag ändå att de ska föras fram. Sen är det upp till människor att tänka själva.

Valtider betyder också mera diskriminering i gatubilden, vet Rebecka. Så var det under kampanjtiderna före riksdagsvalet och före presidentvalet.

– När politiker som har främlingsfientliga åsikter får uppmärksamhet så uppmuntrar det också vanliga människor på gatan att ropa glåpord.

Samtidigt som det är viktigt att problem som rasism och diskriminering lyfts fram hoppas Rebecka Holm att de positiva sidorna med ett mångkulturellt samhälle kunde få mera synlighet.
– Det är lättare att handskas med världen om man sett något annat än den egna kulturen. Till exempel ser jag det som en rikedom att det i en skolklass finns barn av olika etnicitet.

Hemma hos Rebecka Holm talas svenska, engelska och det gambiska språket wolof, och familjen lever helt trespråkigt.

– Att lära sig flera språk är en rikedom och något man behöver om man vill röra sig i världen. Personligen tycker jag att debatten om tvåspråkigheten och tvångssvenska därför känns ganska trångsynt.

Stugan ger avkoppling

Inför sista läsåret i grundskolan som inleds på måndag har Holm satsat på att koppla av och hon har tillbringat mycket tid med familjen och kusinerna ute på stugan i Liljendal, hennes mormors hemort.

– Stuglivet med bastubad och simning ger verkligen ger en paus från den hektiska vardagen i stan. På stugan har jag tillbringat en stor del av min barndom och även om jag i framtiden flyttar utomlands är det en plats jag alltid tänker återvända till.

Rebecka Holm är också nyss hemkommen från ett Prometheusläger där ungdomar får diskutera kring olika ämnen såsom diskriminering, samhällets uppbyggnad och missbruk och bygga på sin egen livs­åskådning.

– Visst diskuteras också sådana frågor i skolan, men alla är kanske inte i sitt element i klassrummet. På lägret hade de verkligen ansträngt sig för att göra diskussionerna intressanta. Nästa sommar vill jag gärna vara med som hjälpledare.

REBECKA HOLM

Ålder: 15.
Bor: I Nordsjö i Helsingfors.
Familj: Mamma, styvpappa och tre småsyskon.
Gör: Ska börja i årskurs 9 i Botby högstadieskola. Tränar truppgymnastik på fritiden.
Läser: Senaste boken jag läste var Min dagbok från Guantánamo: fångarnas egna berättelser av advokaten Mahvish Rukh­sana Khan. Den förändrade nog mina åsikter om det amerikanska rättssystemet.
Tittar på: Gärna komedier.
Lyssnar på: I sommar har jag lyssnat mycket på Veronica Maggio. Överlag är svensk musik och finsk schlager något som passar på stugan under sommaren, fast jag inte annars lyssnar så mycket på det.
Sommarsysslor: Vistas mycket på landet i Liljendal, simmar och träffar vänner.
Bästa med sommaren: Att man kan äta mycket glass och träffa kompisarna när man vill, men också den avslappnade känslan och friheten.