Komikern Alfred Backa har en hektisk sommar. Mellan jobben omstartar han hjärnan genom att cykla eller slappa på släktens sommarställe i Vasa. Nyligen cyklade han sträckan Vasa–Åbo utan att sova. ”Bara för att jag fick idén”. Foto: Johannes Tervo

Komikern Alfred Backa lägger gärna i gnällväxeln

Han var clown som barn och ensam som tonåring. I sommar har satirikern och ståuppkomikern Alfred Backa fullt upp med sketcher, uppträdanden och filmmanus. Jobbet som ståuppkomiker är allt annat än glamouröst – i alla fall om man frågar honom.

– I sommar är jag ofta överraskningsgäst på femtioårskalas. ”Du ska gömma dig här och hoppa fram”-stuket.

Alfred Backa är komikern, känd från Radio Extrem, ståuppshower och Humorkorren på HSS-media.

Det tog länge innan han kunde titta på sig själv och tycka att han var rolig. 2006 gjorde han sin första ståuppshow med vännen Jakob Nylund. 2010 började han uppträda på egen hand.

Backa ville synas och höras redan som barn.

– Jag hade nog min höjdpunkt som nioåring. Då hade jag flickvän och startade en egen tidning. På lågstadiet var jag klassens clown.

Högstadiet i Vörå var en rätt ensam period i Backas liv.
– Jag var ensam och rädd och satt mest hemma utan en moped.

Vad var du rädd för?
– Jag var rädd för folk. Man hade ju hört att högstadiet skulle vara hemskt. Men jag hade två vänner.

Österbottnisk självdistans
De sura österbottniska sulfatjordarna har varit gynnsam grogrund för flera komiker – bland annat Kaj Korkea-aho, Ted Forsström och killarna i humorgruppen KAJ.

Varför kommer så många komiker från Österbotten?
– Vi tar inte oss själva på så stort allvar. Jag tror inte nylänningar har samma självdistans. Jag ser mig heller inte som en kändis, utan som en person som står utanför och tittar in.

Backa tror att alla inte uppskattar hans humor.
– De tycker kanske den är obskyr. Internetgenerationen orkar väl heller inte med satir om världsläget – de vill ha videor som går snabbt att sprida på Facebook. Men det är hälsosammare för mig att inte vara så omtyckt.

Själv beskriver Backa sin humor som dels arg och gnällig politisk satir – dels bara trams. Att gnälla har han lärt sig av sin pappa.

– Pappa lärde mig att alltid säga något vettigt. Han skulle bli glad över att kallas gnällig i Hbl. Jag måste alltid förklara mina tramsigaste skämt för att han ska förstå dem.

Backa vill få folk att tänka hellre än att bara skratta.
– Man behöver inte vara smart för att få folk att skratta.

Vad får dig att bli arg?
– Orättvisor och folk som har mycket pengar.

Backa anser att det inte finns några tabun för en komiker. Allt handlar om tajmning.
– Vi gjorde till exempel en temasändning om Breivik i Sedlighetens vänner. Men inte strax efter händelsen utan då när rättegången redan blivit ett skämt i sig.

Om tajmning är en förutsättning är målgruppstänkande en annan. En gång gick det lite fel när Backa uppträdde för en grupp 13-åriga tjejer.

– Jag försökte göra mig rolig över deras dåliga musiksmak – att det är den som styr världen. Det gick inte riktigt hem.

Skriver långfilm
Alfred Backa och Jakob Nylund skissar som bäst på ett långfilmmanus för Claes Olsson.

– Claes kontaktade oss efter att han sett en kortfilm vi gjort. Han har tydligen länge velat göra en komedi.
Backa planerar också att testa sina ståupptalanger i Sverige.

Varför inte i södra Finland?
– Sverige känns mer naturligt eftersom jag har studerat där. Om jag sätter upp en affisch i Nyland kommer det kanske bara en massa finnar och ropar åt mig. Dessutom är jag dålig på finska. Många tror att jag skämtar när jag försöker tala finska.