Foto: Benjamin Suomela. Varje år brukar Pär Stenbäck stå i Hagalunds centrum med insamlingsbössan på Hungerdagen – och det tänker han fortsätta med även om han sitter i internationella Röda Korsets högsta styrande organ.

"Röda Korset borde börja medla i konflikter"

Pär Stenbäck vill blåsa in nya vindar i Röda Korset. Som nyvald ledamot i organisationen högsta internationella kommitté är hans mål en uppfräschning – samtidigt som de gamla idealen ska lyftas till heders igen.

Den lilla pinsen med det röda korset och den röda halvmånen sitter säkert förankrad på Pär Stenbäcks kavajslag. Lika säkert förankrade sitter Röda Korsets ideal om medmänsklighet och opartiskhet hos honom själv.

I slutet av november valdes Stenbäck in i det internationella Röda Korsets högsta styrande organ – den permanenta kommissionen. I det snåriga bygge av olika organ som utgör den internationella Röda Kors-rörelsen är det här länken mellan federationen IFRC, som byggs upp av de nationella föreningarna, kommissionen ICRC, den schweiziska organisation som arbetar med krissituationer, och de 194 regeringar som undertecknat Genèvekonventionerna.

Ur sin portfölj drar Stenbäck up en tio centimeter hög bok som innehåller Röda Korsets stadgar.

– En 150-årig organisation har hunnit få en hel del stadgar, säger Röda Kors-veteranen en dryg vecka efter den jämna omröstningen där han och fyra andra valdes att styra och övervaka en av världens mest respekterade organisationer under de kommande fyra åren.

PROFIL
Pär Stenbäck
  • Ålder: 70 år.
  • Röda Kors-uppdrag:
  • 1985–88: Generalsekreterare för Finlands Röda Kors.
  • 1988–92: Generalsekreterare för Internationella Rödakors- och Röda halvmånefederationen IFRC.
  • 1995–99: Ordförande för Finlands Röda Kors.
  •  2007– Oberoende övervakare, Internationella Röda Korset, Israel-Palestina (MDA-PRCS).
  • Plock ur karriären:
  • 1962–68: Redaktör vid Rundradion.
  • 1970–85: Riksdagsledamot.
  • 1979–82: Undervisningsminister.
  • 1982–83: Utrikesminister.
  • 1992–97: Generalsekreterare för Nordiska Ministerrådet.
  • 1995–: Verkställande styrelsemedlem i International Crisis Group.
  • 1996–2001: Ordförande för Svenska kulturfonden.

Stenbäck har en klar tanke om att det dels behövs en god dos av nytänkande, samtidigt som de gamla idealen borde väckas till liv igen.

– Jag är lite orolig. Jag har följt med rörelsen i trettio år och den förnyar sig inte i samma takt som många andra.

– Röda Korset kunde stärka sin roll som medlare i kriser och konflikter. Organisationen uppfattas som neutral, och det finns många länder där man kunde ta utmaningen och gripa in innan konflikterna bryter ut. Röda Korset är bra på katastrofarbete efteråt, men kapaciteten för förebyggande arbete är underutnyttjad.

Verkar som katalysator
Under de fyra senaste åren har Pär Stenbäck övervakat avtalet som gjorde att Israel och Palestina kunde blir medlemmar av Röda Korset 2005 – något som hade varit på gång i fyrtio år före det. I det arbetet har han sett hur en neutral medlare kan få något till stånd.

– Bara genom att finnas till handa kan man ha en katalysatorroll. Genom att samla parterna och resonera med dem ser man att många frågor går att lösa.

De nordiska länderna kunde ha mycket att komma med i de här frågorna, och hjälpa till med att utbilda medlarna.

– Jag väntar mig motstånd, för det finns de som är rädda för att Röda Korsets neutralitet ska ifrågasättas.

Respekten minskar
Under den internationella Röda Kors-konferensen i Genève diskuterades det försämrade läget både när det gäller respekten för krigets lagar, det vill säga Genèvekonventionerna, och för dem som jobbar med hälsovård och katastrofarbete i krissituationer. Också Stenbäck är oroad över läget.

– Situationen har försämrats klart. Mest oroande tycker jag det är att man här i den utvecklade världen där man respekterar lag och ordning har tappat tron på att reglerna fungerar. Om vi här tycker det är orealistiskt med lagar som reglerar det onda, hur ska man då få u-länderna och de växande makterna som Indien, Kina och Brasilien att tro på det?

– Det behövs en ny väckelserörelse!

Enligt Stenbäck behövs det nya grepp för att man i interna konflikter som i Libyen eller Uganda ska kunna tillämpa reglerna.

– Det behövs nya grepp. Globaliseringen kräver nya globaliserade regler – precis som man i finansvärlden inte kan fortsätta på samma sätt och tro att det fungerar med en laissez faire-mentalitet.

Måste locka ungdomar

Pär Stenbäck är orolig över att Röda Korset – och även den andra internationella giganten FN – förändras alltför långsamt och ofta ligger ett steg efter. Speciellt svår är frågan om att locka med ungdomar.

– Ungdomar kräver dramatik och Röda Korsets linje har varit att dämpa det heroiska inslaget, medan andra lyfter fram det individuella och heroiska. Vi får inte verka alltför byråkratiska, gammalmodiga och försiktiga.

Han säger att de nordiska länderna hade lockat de största ungdomsdelegationerna till Genève och säger att det fungerat bra att här ge ungdomarna ansvar tidigt.

– Fast själv är jag ju inget gott exempel på det viset. Men hamnar man så här högt i hierarkin så får man väl ta det med en klackspark och säga: Kom efter om ni kan.