"Jag kommer ihåg en gång när vi lussade på ett hem för dementa och en åldring där utbrast: – Jag kommer aldrig att glömma det här! Det var rörande, säger Emma Liljeroth om vad hon tycker är det viktigaste med luciavalet. Foto: Karl Vilhjalmsson

Luciakandidat 10: Emma Liljeroth

Energiska Emma Liljeroth tycker om att springa i skogen, även om knäet krånglar för tillfället. Den blivande fysioterapeuten erkänner ändå att hon också kan vara extremt lat. – Ibland vet jag att jag borde göra något, men orkar inte.

Har du varit lucia tidigare?
– Jag var Åbos lucia 2008 och varje år lussar jag för min lillebror som har födelsedag på luciadagen. Det är en tradition hemma hos oss.

Vad drömmer du om?
– Om att få vara frisk och kunna orientera så mycket jag vill. Just nu väntar jag på en knäoperation. Jag hör till Pargas IF.

Vad är du rädd för?
– Att mista nära människor är jag rädd för. I synnerhet efter att en nära vän dog för en månad sedan har jag förstått hur kort livet kan vara.

Vilket är ditt motto i livet?
– ”Don’t cry because it’s over, smile because it happened”.

Ditt favoritställe i världen?
– Det stället kan finnas var som helst bara jag har människor som jag tycker om där omkring mig. Och skogen älskar jag att springa i.

Vad skulle du aldrig kunna jobba med?
– Oj, vad skulle det kunna vara … ? Kanske något matematiskt för jag har inget vidare räknehuvud. Jag är mer praktiskt lagd.

Om det börjar brinna hemma, vad är det första du räddar?
– Fotografierna! Det finns så mycket minnen i dem.

Ditt favoritsmycke?
– De här silverringarna på halskedja som jag bär i dag är viktiga. På en av ringarna står det ”Wonderful” och den har jag fått av en kompis. ”Awesome” har jag fått av min lillasyster och de två som det står ”Laugh” på och ”Hope/Faith/Love” på har jag köpt själv.

Vad lyssnar du på?
– Jag lyssnar på pop, indie, och ganska mycket lyssnar jag på det som spelas i radion.

Historisk person du beundrar?
– Jesus var ju en ganska tuff typ och han gjorde mycket fint.

Talang du önskar att du hade?
– Jag skulle gärna vilja kunna spela något instrument. Nu kan jag bara några ackord. Och så skulle jag gärna vara jätteduktig på att sjunga.

LUCIA 10
Emma Liljeroth
 • Ålder: 21 år.
 • Familj: Mamma, pappa, lillebror Viljam, lillasyster Alva.
 • Hemort: Åbo, bor nu i Helsingfors.
 • Gör: Studerar fysioterapi vid Arcada.
 • Musikintresse: Har sjungit i Åbo svenska församlings ungdomskör Ooo-ljud och tagit sånglektioner.
 • Anmäld av: Syster och faster.

Dina bästa sidor?
– Jag är positiv, empatisk, social och har lätt för att skratta.

… och sämsta?
– Jag kan vara extremt lat. Jag vet att jag borde göra något men orkar inte. Jag är också ganska råddig och glömmer lätt bort sådant som jag inte genast skriver upp. Självkritisk är jag också.

Det vackraste ordet på svenska?
– Puss! Det ordet tycker jag om både i egenskap av kyss och vattenpuss. Det är ett gulligt ord.

Äter helst?
– Det som andra lagar, typ tortilla. Själv lagar jag mat väldigt sällan.

Hur föreställer du dig ditt liv om tio år?
– Jag hoppas att jag då har hittat någon att dela livet med, att jag är färdig fysioterapeut och att jag jobbar med trevliga människor. Och framför allt hoppas jag att alla mina vänner är kvar.

Hur tänker du om årets insamlingstema, ofrivillig ensamhet bland äldre?
– Det är ett jätteviktigt tema, för ofrivillig ensamhet är något helt annat än frivillig. Det är fint om vi kan göra något för att hjälpa. Lucia är ett viktigt uppdrag och även om luciavalet har blivit mer mediesexigt så handlar det för mig allra mest om alla barn och äldre som blir glada.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.