"Jag kommer ihåg en gång när vi lussade på ett hem för dementa och en åldring där utbrast: – Jag kommer aldrig att glömma det här! Det var rörande, säger Emma Liljeroth om vad hon tycker är det viktigaste med luciavalet. Foto: Karl Vilhjalmsson

Luciakandidat 10: Emma Liljeroth

Energiska Emma Liljeroth tycker om att springa i skogen, även om knäet krånglar för tillfället. Den blivande fysioterapeuten erkänner ändå att hon också kan vara extremt lat. – Ibland vet jag att jag borde göra något, men orkar inte.

Har du varit lucia tidigare?
– Jag var Åbos lucia 2008 och varje år lussar jag för min lillebror som har födelsedag på luciadagen. Det är en tradition hemma hos oss.

Vad drömmer du om?
– Om att få vara frisk och kunna orientera så mycket jag vill. Just nu väntar jag på en knäoperation. Jag hör till Pargas IF.

Vad är du rädd för?
– Att mista nära människor är jag rädd för. I synnerhet efter att en nära vän dog för en månad sedan har jag förstått hur kort livet kan vara.

Vilket är ditt motto i livet?
– ”Don’t cry because it’s over, smile because it happened”.

Ditt favoritställe i världen?
– Det stället kan finnas var som helst bara jag har människor som jag tycker om där omkring mig. Och skogen älskar jag att springa i.

Vad skulle du aldrig kunna jobba med?
– Oj, vad skulle det kunna vara … ? Kanske något matematiskt för jag har inget vidare räknehuvud. Jag är mer praktiskt lagd.

Om det börjar brinna hemma, vad är det första du räddar?
– Fotografierna! Det finns så mycket minnen i dem.

Ditt favoritsmycke?
– De här silverringarna på halskedja som jag bär i dag är viktiga. På en av ringarna står det ”Wonderful” och den har jag fått av en kompis. ”Awesome” har jag fått av min lillasyster och de två som det står ”Laugh” på och ”Hope/Faith/Love” på har jag köpt själv.

Vad lyssnar du på?
– Jag lyssnar på pop, indie, och ganska mycket lyssnar jag på det som spelas i radion.

Historisk person du beundrar?
– Jesus var ju en ganska tuff typ och han gjorde mycket fint.

Talang du önskar att du hade?
– Jag skulle gärna vilja kunna spela något instrument. Nu kan jag bara några ackord. Och så skulle jag gärna vara jätteduktig på att sjunga.

LUCIA 10
Emma Liljeroth
  • Ålder: 21 år.
  • Familj: Mamma, pappa, lillebror Viljam, lillasyster Alva.
  • Hemort: Åbo, bor nu i Helsingfors.
  • Gör: Studerar fysioterapi vid Arcada.
  • Musikintresse: Har sjungit i Åbo svenska församlings ungdomskör Ooo-ljud och tagit sånglektioner.
  • Anmäld av: Syster och faster.

Dina bästa sidor?
– Jag är positiv, empatisk, social och har lätt för att skratta.

… och sämsta?
– Jag kan vara extremt lat. Jag vet att jag borde göra något men orkar inte. Jag är också ganska råddig och glömmer lätt bort sådant som jag inte genast skriver upp. Självkritisk är jag också.

Det vackraste ordet på svenska?
– Puss! Det ordet tycker jag om både i egenskap av kyss och vattenpuss. Det är ett gulligt ord.

Äter helst?
– Det som andra lagar, typ tortilla. Själv lagar jag mat väldigt sällan.

Hur föreställer du dig ditt liv om tio år?
– Jag hoppas att jag då har hittat någon att dela livet med, att jag är färdig fysioterapeut och att jag jobbar med trevliga människor. Och framför allt hoppas jag att alla mina vänner är kvar.

Hur tänker du om årets insamlingstema, ofrivillig ensamhet bland äldre?
– Det är ett jätteviktigt tema, för ofrivillig ensamhet är något helt annat än frivillig. Det är fint om vi kan göra något för att hjälpa. Lucia är ett viktigt uppdrag och även om luciavalet har blivit mer mediesexigt så handlar det för mig allra mest om alla barn och äldre som blir glada.