Hatten är huvudsaken i höst

De har dykt upp både på kungliga bröllop och på vanliga kvinnor. Modisten Annina Nyberg-Saxberg vet varför hatten är tillbaka och varför ”fascinators” är så populära.

Är det ett nedfallet fågelbo som fastnat i håret? Eller en fiskelina som trasslat till sig? Kanske en dammvippa som oväntat landat på huvudet?

På engelska talar man om fascinators, dessa mellanting mellan hårband och hatt.

Engelska Kate Middleton, gift med prins William, hör till de flitigaste anhängarna och ofta är det något vippigt av hattkonstnären Philip Treacy som sitter på hennes hjässa.

Men är det tjusigt? Eller rentav genialiskt att kunna pryda huvudet utan att frisyren förstörs?

Tja. Modeoraklen världen över är lika kluvna som slitna hårtoppar över fascinators.

Oberoende av om den är en symbol för nyrika eller den sötaste trenden någonsin är användarna en växande skara, och många hittar vad de söker hos modisten Annina Nyberg-Saxberg.

I Hjorthska huset, ett funkishus från 1937 i centrum av Tammerfors, driver Nyberg-Saxberg modebutik tillsammans med Maija Onnela.

I det pyttelilla arbetsrummet i anslutning till butiken står hattstockar av trä och en grönfärgad Husqvarnasymaskin – ”en trotjänare som varit farmors”. Här skapar modisten enligt couture millinery-principen: hattarna är unika och arbetsmetoderna traditionella. Mycket handarbete ligger bakom varje produkt som får bära märket Av Annina.

Korp och svan
Av tradition är prydnaderna på en damhatt till höger och till vänster på en herrhatt. Fascinators ska därför ligga till höger – om inte frisyren kräver annat. Nyberg-Saxberg demonstrerar modeller och material.

– Sinamay, som är ett gräsaktigt fibermaterial och kommer från Filippinerna, har slagit igenom stort när det gäller fascinators. Det kommer i packe och kan färgas.

– Nyligen gjorde jag en lilafärgad fascinator åt en brud.

Sanningen är förstås den att det inte är värst lukrativt att göra hattar i ett land som varken har något som heter Ascot eller kungligheter. Men intresset har ökat, framför allt bland unga.

– Folk börjar bli vana vid att använda olika slags hårprydnader och huvudbonader. Jag tror att förhållandet till hatten håller på normaliseras, att folk börjar förhålla sig till den som till väskor eller skor, säger Nyberg–Saxberg.

Materialen importerar hon från Luton i England, liksom fjädrarna: korp-, höns- och strutsfjädrar.

– Nog för att jag också har plockat svanfjädrar här på stranden som jag sedan använde i en brudutstyrsel. Det tycker jag var väldigt romantiskt, säger modisten som alltid försöker välja etiskt och ekologiskt.

Det finns inte en så liten tygbit eller en så udda knapp att en skicklig hattmakare inte skulle ha användning för den. En och annan gammal filthatt brukar också sluta som fascinatorsmaterial i Nyberg-Saxbergs ateljé.

Hon hör dessutom till den krets som sätter ihop sina hattar med stygn, i stället för att limma dem, så i princip kan alla kreationer tas upp och göras om.

Hattmakare genom kris
Annina Nyberg-Saxberg utbildade sig till modist i mogen ålder. En släng av en 30-årskris gjorde att pol.mag.-examen vid Åbo Akademi inte kändes tillräcklig så det blev modiststudier i stället.

Hon har också hunnit bo sju år i Malaysia samtidigt som hon var mammaledig.

– När jag återvände för sju år sedan och skulle börja på nytt for jag till England för att ta mig en funderare och märkte att de gjorde sådant som även jag kan göra. Där tillverkade de även fascinators.

Höstens övriga hattrender är framför allt bredbrättat, kvinnliga versioner av herrhattar och turbaner i olika material. Den gula färgen kommer starkt.  Visserligen har både herrhatten och turbanen synts flitigt i modemagasinen under de senaste åren men den finländska kvinnan på gatan har varit mer svårflörtad.

– När det gäller turbanen bär många säkert på bilder av Simone de Beauvoir eller Farah Diba och känner sig obekväma. Men turbanen är väldigt praktisk. Den kan vara vardaglig eller festlig, varm eller sval, och den skyddar öronen. Å andra sida blir ansiktet väldigt bart och en del tycker kanske att näsan framhävs onödigt mycket.

Tack och lov finns det alternativ. Ibland kan det räcka med ett litet fågelbo i håret för att man ska se fin ut.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.