Foto: Leif Weckström.

Laura Räty vill inte ha ölförbud

Helsingfors nya biträdande stadsdirektör för social- och hälsovårdsväsendet vill inte förbjuda ölförsäljning på ishockeymatcherna. – Det är en av flera punkter där jag skiljer mig från min föregångare, säger Räty.

Efter knappt en vecka i nya ämbetsstolen är Laura Räty, 33, både överväldigad av sin nya uppgift och på hugget.

– Jag tänker inte förändra allt, mycket fungerar bra i Helsingfors. Men vår ambition måste ändå vara att varje dag fråga oss vad vi kan göra bättre.

I går sprang Räty maraton i Helsingfors. Uthålligheten är en egenskap som hon tror ska komma väl till pass i det nya jobbet, liksom hennes ålder.

– Jag är ung och inte belastad med gammalt bagage eller föråldrade arbetssätt, säger Räty som vill vända det som hon har kritiserats för till en fördel.

På frågan hur hon skiljer sig från föregångaren och partikollegan Paula Kokkonen som gick i pension i sommar nämner Räty främst personliga olikheter som yrke och erfarenhet.

– Jag är läkare och känner fältet eftersom jag har jobbat på sjukhus, inom primärvården och privat.

Förra helgen upprepade Kokkonen sina önskemål om att förbjuda alkoholförsäljning på ishockeymatcher och minska alkoholreklamen i stadsmiljön (HS 13.8).
Räty håller inte med.

– Vi delar grundtanken att alkoholkonsumtionen bör minskas. Men att stoppa försäljningen eller skapa restriktioner för att bromsa överkonsumtion är inte det rätta sättet.

– Jag vill komma åt de alkoholrelaterade skadorna och de som har alkoholproblem, inte säga att alla helsingforsare är alkoholister.

Räty efterlyser mer information om riskerna och att man på arbetsplatser och hälsocentraler vågar diskutera alkoholvanorna.

– Vi behöver ta mer ansvar för oss själva och varandra. Likgiltigheten irriterar mig, att folk exempelvis bara går förbi när någon försöker stjäla en cykel. Vi kan inte bara vänta på att myndigheterna ska hjälpa oss.

Ingen moralväktare
Visst skulle det behövas någon som uttalade sig om Helsingfors stads etiska linje. Men att vara moralväktare passar inte Laura Rätys personlighet.

– Jag vill vara en röst för vanliga stadsbor. Jag är genomsnittshelsingforsare: vuxen, två barn, använder mycket av stadens service. Det är viktigt att vi som producerar tjänsterna vet hur de fungerar på riktigt.

Räty vill inte heller gå över huvudet på socialdirektören Paavo Voutilainen och säga om staden borde stödja Heikki Hurstis mathjälp i Berghäll med en lokal utan hyra.

– Det är eländigt att fastighetsägarna och invånarna vill vräka Hursti. Jag oroas av vad det säger om vår syn på de som är marginaliserade i samhället.

Också romfrågan förblir okommenterad på överborgmästare Jussi Pajunens (Saml) bord men Räty upprepar partiets linje: det blir inga tältbyar och ”varken Helsingfors eller Finland kan lösa det här problemet själva.”

Ser du några risker med att samma parti får sätta sin prägel på en institution så här länge?

– Det har både positiva och negativa sidor. Man väljer en linje, samtidigt är jag olik mina föregångare som person. Och de som gör mest jobb, social- och hälsovårdspersonalen och tjänstemännen, är ju desamma.

Fortsätter som läkare
Trots att Laura Räty blivit biträdande stadsdirektör hoppas hon kunna fortsätta joura ibland.

I stadsfullmäktige och stadsstyrelsen kommer hon nu att sitta på andra stolar, och Samlingspartiets fullmäktigegrupp får söka en ny ordförande.

Tatu Rauhamäki har utpekats som en trolig efterträdare.

Räty vill ta vid där Kokkonens tjänstetid tog slut och åtgärda bristerna i vårdkedjan.

– Att personer ligger på fel plats i vårdkedjan kostar mycket pengar samtidigt som det medför mänskligt lidande. Den åldrande befolkningen är också ett problem.

Läs mera i dagens Hbl.