Magnus Silfvenius Öhman och Peter Westerholm tycker om grönt gräs. Foto: Karl Vilhjálmsson

Sommarserien: Sommar á la Magnus & Petski

I ett och ett halvt års tid har Magnus Silfvenius Öhman och Peter Westerholm prövat på över 50 yrken i tv-showen Magnus och Petski. Nu njuter duon av ett välförtjänt sommarlov.

Den som sett Magnus och Petski på tv, eller stiftat bekantskap med dem via till exempel Radio X3M:s morgonprogram A-laget vet att killarna är hysteriskt roliga och pratsamma och det märker man genast där vi sitter i ett gassande solsken i Sinebrychoffsparken. De är definitivt inte av den blyga sorten. Men det kan man väl inte vara i den branschen.

– Sommaren börjar här i Koffparken. Här är fantastisk stämning, det är som en festivalpark, säger Magnus, som bestämde att vi skulle träffas just här i Rödbergens lungor.

Parken har varit på tapeten rätt mycket på grund av att invånarna runt parken lider av oljud och skräpande.

– Visst är här lite stökigt på kvällarna men parker är till för människor och när man har roligt så blir det ljudligt. Men människor borde ändå kunna bete sig. Hur svårt kan det vara att plocka upp skräp efter sig, undrar Petski.

Sommarplaner

Killarnas syn på hur sommaren ska firas skiljer sig stort. Petski brukar alltid inleda sommaren med att resa utomlands några veckor, medan Magnus njuter mest när han får vara på sommarstället i Ekenäs skärgård.

– Jag måste få semester från Helsingfors och vi har inget eget sommarställe. I år blir det två veckor i Sverige men sedan blir det bara lite gästande på olika stugor eftersom vi ska få barn i slutet av september, säger Petski.

– Jag tycker inte det finns någon som helst anledning att lämna Finland under sommaren. Jag vill vara nära vattnet, arkipelagen knäcker allt, är Magnus bestämda åsikt.

– Sommaren är så himla härlig! Jag skulle vilja att det var mera sommar, utropar Magnus lyriskt.

Men om det alltid vore sommar så skulle det inte vara lika fint, kontrar Petski.

Intressanta yrken

Få har väl prövat på lika många yrken som Magnus och Petski. Tv-programmet har öppnat deras ögon för olika arbeten och visat att alla jobb är intressanta på sitt sätt. Dessutom har de märkt att människor oftast gillar sina jobb.

– De flesta vi har att göra med är nöjda och stolta över vad de gör. Alla vill göra sitt bästa, alla har yrkesstolthet, berättar killarna i en mun.

En gång var vi stuvare och skulle surra fast några pappersbalar på ett tågtak. Då måste man spänna fast dem riktigt hårt, vilket inte var så lätt. Plötsligt kom en äldre, lite rundlagd stuvare fram till oss, surrade fast dem ordentligt och sen stack han bara i väg. Med 35-års erfarenhet såg han att vi gjorde fel, och han kom och hjälpte oss trots att han inte hade behövt. Men det är just det som är yrkesstolthet, säger den glada duon.

Ni har prövat på över 50 yrken. Finns det många kvar ännu?

– Visst börjar det bli svårare, och dessutom blir man kräsen och vill höja ribban, säger Magnus.

Men om man frågar människor på lokalbussen så har de säkert 10-20 intressanta yrken, så visst finns det många kvar, inflikar Petski.

Vilket har varit det mest fascinerande jobbet?

– Ståuppkomiker var kul men begravningsentreprenör knäckte för mig. Hade aldrig sett en död människa förut. Det var otroligt lärorikt, säger Magnus.

Vilket yrke skulle ni vilja pröva i framtiden?

– Skulle vilja testa börsanalytiker. Ingen har släppt in oss trots att vi frågat flera kompisar och ringt säkert 15-20 samtal. Alla säger nej, säger Petski och Magnus.