Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Film
    • Musik
    • Litteratur
    • Scen
    • Personporträtt
    • Recensioner

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Det ryska ledarskapet är ett skådespel som ständigt måste fortsätta med nya scener. Just nu har vi avsnittet om Putin som kämpar mot IS med sina bara händer, säger den ukrainskfödda brittiska författaren Peter Pomerantsev. Foto: Eleanor Crow

    "Ryssland är en reality show"

    Anna-Lena Laurén
    Publicerad: 06.10.2015 10.28 • Uppdaterad: 06.10.2015 22.46

    Ämnesord

    • Samhälle
    • Litteratur
    • Peter Pomerantsev
    • Ryssland
    • Putin

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Putin är inte en gangster – han spelar gangster. Ju mer vi diaboliserar honom i väst, desto mer spelar vi honom i händerna, säger den brittiska författaren Peter Pomerantsev. Han har skrivit en av de senaste årens mest omtalade böcker om Ryssland. Nu kommer den ut på svenska och finska.


    – Du ska få din intervju. Men jag kan inte säga klockslaget, du får leta upp mig i morgon. Jag vet ju inte hur mycket det ska supas ikväll, säger Peter Pomerantsev.

    Följande dag hittar jag honom något rödögd på den så kallade YES-konferensen i Kiev. Det är en konferens som samlar höga beslutsfattare från både Ukraina och Europa. Pomerantsev är inbjuden som talare efter att ha gjort kometkarriär som en av Europas skarpaste rysslandskännare tack vare sin debutbok Nothing is True and Everything is Possible. Den kom ut i fjol och blev omedelbart höjd till skyarna av kritikerna som en unik insidesskildring av den ryska propagandamaskinen. På finska har den precis kommit ut på Like. I mars kommer den ut på svenska (Ordfront). 

     

    Häpen författare

    Själv är Pomerantsev fortfarande förvånad över framgångarna.

    – När jag återvände till London efter nio år i Ryssland var jag pank och deprimerad. Arbetsgivarna bara stirrade på mig när jag sade att jag hade arbetat i Moskva. Jag skrev min bok utan att ha en aning om att Putin skulle invadera Ukraina och informationskriget plötsligt skulle bli en het fråga. Nu bjuds jag på konferenser och får uppträda med moralens och etikens väktare som till exempel Tony Blair och Dominique Strauss-Kahn, säger Pomerantsev gravallvarligt.

    Hans brittiska humor genomsyrar allt han gör, både i tal och skrift. Ändå är det en fullständig slump att Pomerantsev är britt. Född i Kiev av rysk-judiska föräldrar flyttade han tio månader gammal till Västtyskland och därifrån som tvååring till London.

    – Pappa var dissident och dömdes för antisovjetisk verksamhet efter att ha spritt Nabokovs Invitation to a Beheading. Vi lyckades lämna Sovjetunionen tack vare mina föräldrars judiska härkomst. (Under en viss tid tillät de sovjetiska myndigheterna judar att lämna landet.) Britt blev jag av en händelse eftersom pappa fick jobb på BBC. Jag kunde lika gärna ha varit tysk. Därför har jag svårt att ta nationella identiteter seriöst.

     

    Sökte berättelser i Ryssland

    Tjugotre år gammal flyttade Pomerantsev till Ryssland år 2001. Han gick i filmskola och började jobbade som dokumentärfilmare för ett ryskt produktionsbolag, som gjorde realityserier i västformat åt den kommersiella ryska kanalen TNT. På sina uppdrag träffade Pomerantsev banditer och prostituerade, gästarbetare och nyrika, demokratiaktivister, toppmodeller och kulturpersonligheter. Pomerantsevs bok bygger delvis på dessa karaktärer men också på hans ovanligt detaljerade insyn i hur de ryska statskontrollerade tv-kanalerna fungerar. I sin bok beskriver han bland annat hur Kremls spinndoktor Vladislav Surkov deltar i veckomöten med kanalledningar och talar om för dem vilket budskap de ska köra ut denna vecka.

    Du beskriver den ryska tv-journalistiken som en enda stor reality show där ingenting är på riktigt, allt är kulisser. Är det en iakttagelse som gäller det ryska styret i stort?

    – Det ryska styret är framför allt ett drama som kräver nya kapitel hela tiden. Just nu har vi Putin som slåss med IS med sina bara händer! Och mer är i antågande. En berättelse måste hela tiden fortsätta, den kan inte stanna upp. Ryssland är ett land som är genomsyrat av litteratur, det finns få länder i världen där litteraturen har samma roll. Alla ryska barn växer upp med samma berättelser, hemma hos oss läste mina föräldrar Pusjkins sagor för mig tills jag kunde dem utantill. Därför känner jag igen rollerna som nu spelas upp.

    I Pomerantsevs hem talades det alltid ryska.

    – Det var mamma och pappa mycket noga med. Annars hade jag förlorat ryskan. I dag har vi så många ryssar i London att min åttaåriga dotter fortfarande inte talar engelska perfekt.

     

    Putin spelar gangster

    Peter Pomerantsev fnissar glatt åt att Putin beskrivs som en bandit i europeisk press. Enligt honom är det precis vad Putin vill.

    – Putin är ingen gangster. Han är en akademiskt utbildad jurist och KGB-man. Vad han gör är att spela gangster. Han försökte sig på soft power i början av 2000-talet, det fungerade inte och nu är han den hemska busen man skrämmer barn med. Vi bidrar genom att stärka den bild av honom som han själv har byggt upp. När väst beskriver Putin som en djävul spelar vi honom i händerna.

    Ryssland har, enligt Pomerantsev, en estetiserad politisk kultur där landets ledare inte lever gråa, tråkiga liv som i Storbritannien eller i de nordiska länderna.

    – Det finns många rationella politiska tänkare och statsvetare som hela tiden förutsäger Rysslands sammanbrott. En av dem är den ryska statsvetaren Lilja Sjevtsova. Hon säger ofta att Ryssland kommer att kollapsa därför att det objektivt sett helt enkelt måste göra det. Men Ryssland kollapsar inte. Dess system är mycket starkare än väst förstår, och det är inte ett system som går att beskriva i statsvetenskapliga termer.

    Pomerantsev poängterar att det ryska systemet inte är styrt av maffian på samma sätt som i Italien.

    – Det handlar om en inbyggd korruption som gör att alla är beroende av varandra. Det skapar nätverk och en helt egen logik. Resultatet är att systemet är häpnadsväckande starkt. Vill man förstå hur det fungerar ska man läsa Vladimir Sorokins I det heliga Rysslands tjänst eller Viktor Pelevin.

    I väst talas det ofta om att man måste hjälpa de demokratiska krafterna i Ryssland. Är det alltså någon idé att göra det?

    – Fråga vilken rysk oppositionell som helst och du får samma svar. Det enda de begär är att väst ska sluta tillåta ryska byråkrater att tvätta pengar och förvara sina tillgångar i väst. Väst kanske inte kan avskaffa systemet men väst borde åtminstone inte hjälpa det att överleva. Det är emellertid precis vad vi gör då vi låter ryska byråkrater investera sina stulna tillgångar hos oss. Enstaka konton och tillgångar har frusits men det är en droppe i havet.

    Finns det något hopp för Ryssland om systemet är så starkt som du säger?

    – Det finns det. Ryssland är ett fantastiskt land. Hög utbildningsnivå, enorm kreativitet som kan göra vad som helst bara den släpps fri. Google skapades av ryska emigranter, den framgångsrika it-sektorn i Israel är i praktiken rysk. När ryssar emigrerar blir de omedelbart en tillgång i sina nya länder. Det är ett mysterium för mig hur de har kunnat fucka upp sitt eget land så grundligt.

    Fotnot: Peter Pomerantsevs bok har getts ut av Like under titeln Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista. Den kommer ut på svenska på Ordfront i mars 2016 under titeln Ingenting är sant och allting är möjligt.

    Anna-Lena Laurén
    Ta kontakt Flera artiklar av Anna-Lena Laurén

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     

    Recensioner

    TV
    Ronja Rövardotter
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Musik
    Sibafest: Movies
    Musik
    Einojuhani Rautavaaras solokonserter
    Musik
    Exaudio
    Böcker
    Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
    Böcker
    Särdrag, stavning, självbild. En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920. SLS 2015
    Musik
    Tapiola Sinfonietta
    Musik
    Sibafest: Sibelius-Akademins vokalensemble
    Musik
    Koko Jazz: Blicher–Hemmer–Gadd
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet