Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Film
    • Musik
    • Litteratur
    • Scen
    • Personporträtt
    • Recensioner

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Från vänster Antonio van Cleave, Kajsa Ek och Houda Wahbi som deltar i integrationsprojektet Under the Same Roof. "De finländska skådespelarna upptäcker oss, vi upptäcker dem", säger Houda Wahbi. Foto: Cata Portin.

    Den bästa sidan av Finland

    Isabella Rothberg
    Publicerad: 30.04.2015 06.00 • Uppdaterad: 30.04.2015 07.41

    Ämnesord

    • Samhälle
    • Scen
    • Teater
    • Personintervjuer

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    På Teater Universum i Rödbergen pågår ett integrationsprojekt som får höga betyg av deltagarna. Teaterworkshopparna har gett skaparkraft och sann vänskap, berättar Houda Wahbi och Antonio van Cleave. De vill inte att projektet ska ta slut.

    Glädje. Samvaro. Kreativitet. Ljus i mörkret. Omdömet är odelat positivt när Antonio van Cleave och Houda Wahbi sätter i gång med att beskriva sina upplevelser från projektet Under the Same Roof.

    Sedan 2013 har en grupp svenskstuderande invandrare träffats för att dela med sig av sina livsöden under ett slags berättarverkstäder som finlandssvenska proffsskådespelare hållit i. Genom dramaövningarna har upplevelserna gestaltats och behandlats.

    Projektet initierades av skådespelaren Oskar Silén som själv har erfarenhet av att flytta mellan länder och anpassa sig till nya samhällen.

    Nu vankas tre föreställningar på Teater Universum i Rödbergen. De kunde egentligen karakteriseras som "öppna workshoppar", där också publiken får dela med sig av sina berättelser. Utgångspunkten är att varje människa har en berättelse värd att förtälja.               

    – Vi lever i en tid och en värld med politiska regimer som tvingar folk att fly för att slippa bli mördade. Vissa av de som deltagit i våra workshoppar är just de här personerna. De bär på berättelser som man annars bara läser om i tidningarna eller ser på tv. Skillnaden är att man här verkligen möter dem, ser och hör smärtan. För mig är det en värdefull upplevelse, i själva verket en obetalbar upplevelse, säger Antonio van Cleave.

    Antonio van Cleave och Houda Wahbi fick höra om projektet på Arbis i Helsingfors där båda läser svenska. van Cleave kom till Finland för ungefär tre år sedan efter att han gift sig med en finländsk kvinna. Houda Wahbi lämnade hemlandet Marocko för juridikstudier i Finland.

    – Som invandrare känner man sig sällan välkommen. När jag vänder mig till offentliga myndigheter känner jag mig ofta avvisad, jag får höra att jag inte är finländsk medborgare och att det inte finns något för mig. Men här på Universum känner jag mig välkommen, här får jag en kram för varje berättelse jag berättar. Det är viktigt för en person som befinner sig långt borta från sitt hem och sina nära och kära, säger Houda Wahbi.

    Nya upplevelser

    Kultur- och konstaktiviteter är inget som Houda Wahbi sysslade med innan hon kom till Finland. Till en början ställde hon sig tveksam till projektet.

    – Jag var jätterädd för storytelling och vad det kunde innebära! Min integrationskoordinator sa att jag bara skulle pröva. Jag gjorde det och blev helt beroende! Jag var inne i en verkligt jobbig period. På teatern kunde jag hantera problemen på ett hälsosamt sätt tillsammans med gruppen.

    Relationerna inom gruppen är starka och Teater Universum har blivit som ett hem för många. Antonio van Cleave säger att projektet hjälpt honom upptäcka nya sidor hos sig själv.

    – Det känns som man kommunicerar med livet mer. Det är som att jämföra mellan att sova och vara vaken. De flesta sover, men när man kommer i kontakt med sin kreativa sida och börjar skapa, då är man verkligen vaken.

    Slutet samhälle

    Kajsa Ek är en av skådespelarna som deltagit i projektet. Berättelserna hon hört under workshopparna har påverkat henne starkt, ibland rentav chockat henne.

    – Jag kände inte många invandrare innan. Jag är tacksam för alla de här berättelserna och ödena som jag fått ta del av. Den här upplevelsen har gjort det ännu svårare för mig att förstå invandrarfientligheten i vårt samhälle.

    Både Houda Wahbi och Antonio van Cleave konstaterar att Finland inte är ett öppet land när det gäller invandring.

    – Å andra sidan skulle det säkert vara ännu värre i till exempel Storbritannien. Var än du är, är det svårt att vara invandrare, säger Antonio van Cleave.

    – Socialt är jag väldigt integrerad. Jag har haft tur med vänner och nätverk. Chocken var systemet, byråkratin. Allt som glimmar är inte guld och det stämmer in på Finland. Realiteterna är annorlunda än jag föreställde mig. Ibland vill jag bara sticka, men det är alltid något eller någon som håller mig kvar. Mina vänner eller den här teatern. Det finns två olika Finland, Finland folket och Finland systemet. Jag är förtjust i människorna, men jag är inte övertygad om att systemet vill att jag ska integreras.

    Oroväckande utveckling

    Både Antonio van Cleave och Houda Wahbi oroar sig över samhällsklimatet i Finland efter riksdagsvalet.

    – Jag känner mer samhörighet med träden och jorden än med något enskilt land. I USA finns ful nationalism och jag ser den också här. Människor är i grund och botten osäkra, de hittar alltid de fiender som de behöver, säger Antonio van Cleave.

    – När jag lyssnar på den officiella diskursen låter det som vi invandrare vore en majoritet och finländarna en minoritet. Det låter som om invandrare håller på att invadera Finland, trots att vi är en liten minoritet. Kom igen! Vi är inte många, vi är inget hot. Vi är nytt blod, ny interaktion, vi gör samhället dynamiskt och levande, säger Houda Wahbi.

    Hon drar paralleller till sitt hemland Marocko:

    – Nationalism är förståeligt under krigstid, då behövs den eventuellt. Men Finland har fred, så vem slåss man egentligen emot? Marocko är ett mångkulturellt land. Vi hade nationalism under en viss tid, det var logiskt då, men nu har vi inte det längre. Nationalismen här skrämmer mig. Det är det mångkulturella Finland jag gillar, det känns som en verklig del av Europa.

    Både Antonio van Cleave och Houda Wahbi hoppas att Under the Same Roof fortsätter. De anser att projektet, som nu främst finansieras av Kulturfonden, förtjänar stöd från staten.

    – Konstnärerna lyckas där politikerna misslyckas. De hjälper oss att se den bästa sidan av Finland. Integration är att upptäcka, i två riktningar. De finländska skådespelarna upptäcker oss, vi upptäcker dem, säger Houda Wahbi.

    Under the Same Roof visas den 15 till 17 maj på Universum i Helsingfors.
     

    Isabella Rothberg
    Ta kontakt Flera artiklar av Isabella Rothberg

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     

    Recensioner

    TV
    Ronja Rövardotter
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Musik
    Sibafest: Movies
    Musik
    Einojuhani Rautavaaras solokonserter
    Musik
    Exaudio
    Böcker
    Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
    Böcker
    Särdrag, stavning, självbild. En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920. SLS 2015
    Musik
    Tapiola Sinfonietta
    Musik
    Sibafest: Sibelius-Akademins vokalensemble
    Musik
    Koko Jazz: Blicher–Hemmer–Gadd
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet