Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Film
    • Musik
    • Litteratur
    • Scen
    • Personporträtt
    • Recensioner

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Illustration: Mikael Bobacka

    Vilken litteratur har vi råd med?

    Pia Ingström
    Publicerad: 16.04.2015 15.44 • Uppdaterad: 19.04.2015 14.28

    Ämnesord

    • Samhälle
    • Litteratur
    • Riksdagsvalet 2015

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Vilka konkreta litteraturpolitiska frågor kommer den nya riksdagen och regeringen att ha inflytande över? Vi frågade några personer som arbetar i kontaktfältet mellan politik och konst.

    "Författarnas och konstnärernas arbete förutsätter att det finns en konst- och konstnärspolitik, ett förbättrat socialskydd och en rättvis lagstiftning om upphovsrätten", skriver Kirjailijaliittos verksamhetsledare Suvi Oinonen i tidskriften Kirjailijas ledare (16.3). Kulturpolitik och kulturministerkompetens handlar inte om politikernas personliga konstsmak eller kulturella allmänbildning, utan om pengar, juridik – och läraktighet.

    Reda pengar
    De statliga konst- och litteraturkommissionerna hör till Taiteen edistämiskeskus, (TAIKE), på svenska Centret för konstfrämjande, som tidigare kallades Centralkommissionen för konst.

    Kommissionerna fördelar statliga stipendier på uppdrag av undervisnings- och kulturministeriet, och har redan nu uppmanats att fundera på hur många årsstipendier de är beredda att avstå från inom sina respektive områden. Nedskärningar i kulturbudgeten är att vänta. Vad kan alltså en kulturminister åstadkomma? Ministern skall dels försvara sin budget i regeringen, dels styra pengar inom sitt område. Under knapphetens stjärnor kan man befara att konflikter skärps – mellan olika syn på brett och smalt, mellan språkgrupper, mellan regioner.

    Ministern kan också påverka linjedragningar inom administrationen. Å andra sidan sägs det att tjänstemännen kan ha mycket stort inflytande över ministern.

    "Arhinmäki fräschade upp aktörskaran genom sitt val av unga kvinnor till personliga medarbetare. Under hans tid föryngrades också både litteraturkommissionen och utskottet för biblioteksstipendier", säger en källa som iakttagit ministeriet under flera ministrar.
    "I början av sin ministerperiod var han också villig att öka behovsprövningen vid stipendieutdelningen så att konstutövare som förtjänar hundratusentals euro om året inte skulle kunna få statliga stipendier. Det är en evighetsfråga och han hade inte stake att driva den. Men nu när vi går mot nedskärningar är osthyveln det sämsta redskapet. Nu borde man i stället tänka på strukturer, vad man betalar för tak och väggar och vad man satsar på mera konstutövning, spetsutveckling, nya konstarter, nya publiksegment."

    Åt den som har skall varda givet?
    Skall alltså statens pengar ges åt författare som klarar sig bra för att de skriver det som folk vill köpa, eller ska man satsa på kons som inte är kommersiellt framgångsrik men oumbärlig i en nation med det som förr i världen kallades kulturvilja? Frågan besvaras konkret till exempel av dem som delar ut så kallade "bibliotekspengar". Vilket av följande två skall man satsa på?

    Låneersättningen (fi. lainauskorvaus) premierar den kända och framgångsrika författaren, eftersom den baserar sig på bibliotekens utlån av författarens verk. Anslaget i statsbudgeten för 2014 var 4,075 miljoner och fördubblades till 8,2 euro för 2015.
    Biblioteksstipendierna (tidigare biblioteksersättningsstipendier, fi. kirjastoapuraha) däremot är ett behovsprövat understöd, ett stipendium, som beviljas mot ansökan av utskottet för biblioteksstipendier, underställt Centret för konstfrämjande. Anslaget för 2014 var 3,1 miljoner. Eftersom summan räknas ut på basis av föregående års bokinköp på biblioteken, har 2015 års anslag inte ännu bestämts.

    En satsning på de senare kräver en aktiv kultursyn och ett erkännande av den inte omedelbart lönsamma kulturens egenvärde.

    "Det skall skrivas en ny lag, anslaget har reellt räknat minskat kraftigt de senaste 10-15 åren. Många beslutsfattare har säkert svårt att skilja mellan de behovsprövade biblioteksstipendierna och biblioteksersättningarna som delas ut enligt en automatik, och därför heller ingen förståelse för biblioteksstipendierna. Jag för min del anser att behovsprövade stipendier gör betydligt mer nytta för den finländska litteraturen än pengar som delas ut på basis av hur mycket författarnas böcker lånas på biblioteken. Också här finns det med andra ord en risk för en tendens att flytta över stöd till säljande författare bland vilka det finns ytterst få finlandssvenskar; de säljande är ofta samma författare som lånas mest," säger författaren Peter Mickwitz, som sitter med i utskottet för biblioteksstipendier .

    "Hotet mot biblioteksstipendierna är ett orosmoment som har att göra med en allmän hotbild: hur den finländska kulturpolitiken tenderar att blir mer marknadsekonomisk orienterad. Det tänkandet finns också förankrat på ministeriet, som en tendens att lyfta fram det som redan är synligt och framgångsrikt. För tillfället är Centret för konstfrämjande en motkraft till detta, men så behöver det ju nödvändigtvis inte heller vara, som det är nu så beror alldeles för mycket på vem som råkar sitta t.ex. i konstrådet. Arhinmäki var också en motkraft, socialdemokraten Pia Viitanen efterträdde honom när vänstern utträdde ur regeringen verkar däremot inte vara det," säger författaren Hannele Mikaela Taivassalo, medlem i litteraturkommissionen 2010-2014.

    Pensionsfrågan
    Pensionen är ett typiskt socialskyddsproblem för konstutövaren. Centerpartisten Tytti Isohookana-Asunmaa till exempel gick till historien som kulturministern som i början av 90-talet kraftigt skar ner antalet konstnärspensioner.

    "Antalet konstnärspensioner som beviljas årligen borde höjas till 100. De stora åldersklasserna är nu fyllda 60 vilket innebär att också att allt fler författare är i behov av pension. År 2013 ansökte 495 konstnärer om pension och 61 ansökningar beviljades – antalet pensioner som beviljas författare brukar vara cirka sex hela pensioner per år. Under de två mandatperioder som jag satt med i statens litteraturkommission var att göra förslag för extra konstnärspensioner för författare den allra tyngsta, och ofta även sorgligaste, uppgiften. Behovet av konstnärspensioner överskrider vida det antal som nu delas ut och det finns många författare som genuint lider nöd på äldre dagar. Få författare kan genom sin författarverksamhet samla ihop till någon väsentlig egen pension." (Mickwitz)

    Sfp:s Stefan Wallin (kulturminister 2007-2011) gjorde en viktig insats för pensionstryggheten genom att göra statliga konstnärsstipendier pensionsgrundande trots att de inte är skattepliktiga. Också arbetsstipendier från privata fonder blev pensionsgrundande, och stipendiegivaren förpliktigades att följa upp att en del av stipendiesumman lades ut på konstutövarens pensionsförsäkring. Det här förbättrade författarnas socialskydd på ett avgörande sätt på sikt, men de som arbetat ihop sina stipendier före lagen trädde i kraft måste fortfarande ansöka om statlig konstnärspension.

    Bra eller dålig minister?
    Stefan Wallin fick också i övrigt ett gott betyg för sin tid som kulturminister: "öppen, kommunicerande, intresserad av synpunkter från konstfältet" och "en jävel på att göra sina läxor", säger personer som arbetat med honom.

    Samma tycks gälla Arhinmäki, trots att han inledde sin ministerperiod med att uttala sig förklenande om opera och annan "elitkultur":

    "Arhinmäki började som en svag och rätt riktningslös kulturminister men blev efterhand en mycket insatt och betydelsefull sådan, arbetade ständigt med att försöka förbättra de sociala villkoren för konstnärerna. Vad jag uppfattade så omvärderade han totalt till exempel sina egna fördomar om elitkultur och också fördomar gällande krav som ställdes från svenskspråkigt håll.  En mycket viktig egenskap – att kunna omvärdera i takt med att man erhåller kunskap." (Taivassalo)

    En minister kan också ställa till med en administrativ reform som inte ens hen själv begriper, och möjligen gjorde sig Arhinmäki skyldig till en sådan när han knådade om gamla Centralkommissionen för konst till Centret för konstfrämjande, och petade in ett nytt element, Konstrådet, i strukturen. "Mera administration och byråkrati, funktioner som inte ens medlemmarna begriper, oklar ansvarsfördelning, en helt vettlös reform", säger vår anonyma källa.

    Dessutom får Arhinmäki kritik för den politiska utnämningen av Minna Sirnö till chef för Centret för konstfrämjande. Hon anses av många ha klart klenare subsanskunskaper än föregångarna Berndt Arell och Leif Jakobsson.

    Skräckvisioner
    Jag frågade också mina informanter i skarven mellan litteratur, administration och offentlig finansiering vad de var rädda för. Nedskärningar, och hur de genomförs, var det samlade svaret.

    Peter Mickwitz:
    "En långvarig nedgång av anslag till följd av svag ekonomisk konjunktur. Att kulturministeriet utvecklas till ett kulturens handels- och utrikeshandelsministerium med fokus på det som 'säljer'. Att vi som finlandssvenskar inte kan hävda oss jämlikt på statlig nivå, till exempel på grund av språkgräl, men också ifall vi inte själva arbetar hårt för att hålla vår konstnärliga verksamhet på minst samma kvalitetsnivå som man har på den finskspråkiga sidan."

    Här kan man också föreställa sig vad en kulturminister med en populistisk och svenskfientlig linje eller en mycket konventionell och inskränkt konstsyn kan åstadkomma. I övrigt är det svårt att förutspå på basis av partiernas programförklaringar exakt vem som skulle arbeta för vad. Undantaget är vänsterförbundet som uttryckligen uttalat sig om kulturarbetares socialskydd. Centern kan av traditionella skäl tänkas intressera sig mera för regional kulturpolitik än mången annan.

    Personer som konsulterats för dagens artikel är författarna Peter Mickwitz och Hannele Mikaela Taivassalo, vice ordförföranden för Finlands svenska författareförening samt medlemmar i litteraturkommissionen 2007-2010 respektive 2011-2014, Kirjailijaliittos verksamhetsledare Suvi Oinonen, samt några andra personer aktiva inom kulturförvaltningen.
    Föregående artikel om riksdagsvalet och kulturen, "Knappt med kultur inför valet", av Fredrik Sock, ingick i Hbl 24.3.

    Läs också

    16.4.2015"En statsstyrd kultur känns främmande"14.4.2015Drakarna växer sig större9.4.2015Kvalitetskrav på institutioner9.4.2015Konst som social verksamhet9.4.2015"Frilansare behöver bättre arbetsvillkor"24.3.2015Inte mycket kultur i valprogrammen
    Pia Ingström
    Ta kontakt Flera artiklar av Pia Ingström

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     

    Recensioner

    TV
    Ronja Rövardotter
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Musik
    Sibafest: Movies
    Musik
    Einojuhani Rautavaaras solokonserter
    Musik
    Exaudio
    Böcker
    Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
    Böcker
    Särdrag, stavning, självbild. En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920. SLS 2015
    Musik
    Tapiola Sinfonietta
    Musik
    Sibafest: Sibelius-Akademins vokalensemble
    Musik
    Koko Jazz: Blicher–Hemmer–Gadd
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet