
/
Konstskatterna blir offentliga
Drygt tusen verk ingår i Konststiftelsen Meritas samlingar. Nu öppnas samlingen för allmänheten.
Hovmarskalk Gustav Banér verkade som överbefälhavare över krigshären i Finland 1571 och utkämpade tre krig mot Ryssland innan han fråntogs makten. När han senare tog Sigismunds parti mot hertig Karl fängslades han och halshöggs i samband med blodbadet i Linköping 1600.
Bland de olyckliga anhöriga utanför fängelset där avrättningarna ägde rum den 20 mars fanns Banérs änka Kristina Sture och en av hans många söner.
Mor och son är motivet på en av Helene Schjerfbecks tidiga målningar, Vid fängelseporten i Linköping år 1600 från 1882. Målningen ägs av Konststiftelsen Merita och finns i Föreningsbankens forna banksal på Alexandersgatan.
– Målningen uttrycker sorg och död och visar hur modig Helene Schjerfbeck var redan som ung, säger konststiftelsens ombudsman, Teijamari Jyrkkiö.
Flera målningar av Schjerfbeck ingår i stiftelsens samling på drygt tusen verk. Mer än 250 konstnärer är representerade och bland dem finns den finska konsthistoriens stora namn – förutom Schjerfbeck också Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Ellen Thesleff, Pekka Halonen och Antti Favén med flera.
Antti Favén är konstnären bakom en av samlingens finaste målningar, Konstnärsfesten efter Akseli Gallen-Kallelas 50-års födelsedag, målad 1915. Målningen föreställer ett uppsluppet sällskap där en stor del av den tidens konstnärselit är representerad.
Eino Leino håller låda och bland åhörarna runt bordet syns en fryntlig Gallen-Kallela samt storheter som Robert Kajanus, Ville Vallgren och Eliel Saarinen.
Målningen påminner om Gallen-Kallelas arbete Symposion men på Favéns målning saknas Jean Sibelius.
– I sina dagboksanteckningar misstänkte Jean Sibelius att de övriga ville ignorera honom. Han utgick från att han skulle komma över det, berättar Teijamari Jyrkkiö.
Målningen hängde länge på Kämp och köptes sedermera av Kansallis-Osake-Pankki (KOP).
Också flera verk av Akseli Gallen-Kallela ingår i samlingen, bland dem ett porträtt av marskalk Carl Gustaf Mannerheim, målat inför marskalkens 60-årsdag. Mannerheims uttryckliga vilja var att Gallen-Kallela skulle måla honom vilket Gallen-Kallela ansåg vara svårt med tanke på att de var goda vänner.
Målningen gjordes på Ateneum.
– Akseli Gallen-Kallela målade Mannerheim stående och det tyckte bankens ledning inte om. Ledningen ville inte sitta framför en stående Mannerheim så Gallen-Kallela måste göra en ny målning med en sittande Mannerheim, berättar Jyrkkiö.
Målningen av Mannerheim i upprätt position finns på Mannerheimmuseet.
Stiftelsens äldsta verk är Robert Wilhelm Ekmans målning Söndagsmorgon i bondstugan från 1857. Herrskapet i stugan är att döma av inredning och kläder välbärgat och den unga pigan som står vid spisen och kokar gröt är underskön.
I samlingen finns också flera stilleben och målningar med Helsingforsmotiv, bland dem Albert Edelfelts Tidig vinter i Helsingfors hamn från 1858. Edelfelt målade verket i sitt hem på Skatudden och har förevigat vyn utanför sitt fönster, i en underbart vacker solnedgång.
En liten raritet i utbudet är Gunnar Berndtsons humoristiska arbete Menu som presenterar en fantasifull frukostmiddag 1885. På menyn finns bland annat Patis à la financière och Svindel i papper.
Konststiftelsen Merita grundades 2002. De verk som ingår i konststiftelsens samlingar lånas regelbundet till utställningar i Finland eller utomlands. Dessutom har stiftelsen redan länge samarbetet med Amos Andersons konstmuseum. Det samarbetet upphör när det nya Amos Andersonmuseet är färdigt.
Guidningar bland konstverken i gamla banksalen inleds den 17 februari och arrangeras en gång i månaden. 60 personer ryms med på varje guidning. Anmälan görs på adress www.artmerita.fi och är obligatorisk.