Vi använder cookies på våra sajter för att ge dig en bättre upplevelse.

  • Första sidan
  • Prenumerera
  • Kundservice
  • Annonsera
  • Ta kontakt
  • Min prenumeration
  • Jobba hos oss
  • e.hbl.fi
  • Om Hbl
  • Kortet.fi
  • På TV i dag
  • Nyhetsbrevet
Hem
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
  • Nyheter
  • Lokalt
  • Opinion
  • Sport
  • Kultur & nöje
  • Livsstil
  • Bloggar & poddar
  • HBL TV
    • Film
    • Musik
    • Litteratur
    • Scen
    • Personporträtt
    • Recensioner

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    Janne Pellinen fascinerades av den absurda humorn och den vrickade formen i Marius von Mayenburgs pjäs Perplex. Foto: Cata Portin.

    Juristen som kom in från kylan

    Isabella Rothberg
    Publicerad: 13.01.2015 11.11 • Uppdaterad: 13.01.2015 12.00

    Ämnesord

    • Scen
    • Teater
    • Finlandssvensk teater
    • viirus
    • Janne Pellinen

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Janne Pellinen tröttnade på att ”spela jurist” och sadlade om till 
regissör. Nu ska han flytta en 
absurd komedi från Schaubühne 
i Berlin till Viirus i Helsingfors.

    När Janne Pellinen sökte in till juridiska fakulteten föreställde han sig studier som skulle handla om rättvisa, om att undersöka etik och moral.

    – Efter sex års studier hade jag inte en enda gång funderat på vad etik och moral egentligen betyder. Under teaterstudierna tänkte jag däremot väldigt ofta på sådana frågor. Har man en sal full av människor handlar det alltid om moral, åtminstone för mig. Vilka värderingar förmedlar den här föreställningen? Vad påstår vi om världen? De här frågorna är hela tiden närvarande.

    Som 33-åring började Janne Pellinen studera regi vid Teaterhögskolan, innan det hade han hunnit jobba på advokatbyrå och som jurist på ett mjukvaruföretag.

    – För mig var jobbet för ensamt, jag satt vid datorn dagarna långa. Jag insåg att jag var en för social person för jobbet, att det inte alls passade mig. På teatern kunde vara mig själv, medan det på mitt gamla jobb alltid kändes som om jag ”spelade jurist”, försökte verka övertygande, berättar Pellinen, som fortfarande ägnar sig åt juristjobbet en dag i veckan på Finlands filmregissörers förbund.

    Vrickad värld

    Med ett år kvar till utexaminering blir föreställningen Perplex på Viirus Pellinens debut på en institutionsteaters huvudscen.

    Monologen Putoava mies (ung. ”den fallande mannen”) togs visserligen upp på Nationalteaterns turnéscens repertoar och komedin En natt i mörkret – på spaning efter kärlekens vildaste stränder på den lilla Helsingforsscenen Takomo hyllades – få lär glömma den smörige Hamlet och den fantastiska scenografin, helt gjord i kartong, signerad scenografen Annina Nevantaus.

    Anarkin i Barbro Lindgren-dramatiseringen Loranga, Masarin och Dartanjang på Svenska Teaterns Nicken-scen fick i sin tur dagisbarnen att flippa ut, ibland blev det nästan kaos, berättar Pellinen.

    – Men det var fint, föreställningen handlade om ansvar och ansvarslöshet. I ett skede hade vi planer på att ta det ännu längre, göra ”Brecht for kids” där barnen i slutet helt får ta över föreställningen, till och med spela rollen som Loranga.

    Uppsättningen av Marius von Mayenburgs absurda komedi på Viirus är utan tvekan Pellinens största projekt hittills.

    von Mayenburg (född 1970) hör till Tysklands centrala samtidsdramatiker, och pjäsen Perplex från 2010 kan beskrivas som ett naturalistiskt kammarspel som gradvis utvecklas till någonting helt annat.

    – Först var det verkets humor som tilltalade mig, jag minns hur jag skrattade högt när jag läste pjäsen för första gången på ett kafé. Efter det intresserade den vrickade formen mig. Pjäsen använder sig av den naturalistiska komedins språk, men den absurda strukturen uttrycker en underliggande, djupare nivå. Pjäsens humor, och den allvarligare nivån som förmedlar en världsbild, har att göra med just spänningen mellan språket och strukturen. Utmaningen i texten är att den uttryckligen är skriven för den tyska teatern Schaubühne och skådespelarna där. Det viktiga med vår adaption är att göra texten betydelsefull med den här ensemblen, här och nu.

    Till en början skildrar pjäsen medelklasslivsstil. Ett par kommer hem från sin semester och möter vännerna som tagit hand om deras hem, krukväxter och finporslin. Men så småningom dyker en nazist upp på scenen, därefter en älg och en asiatisk gästarbetare ... Allt detta medan scenografin bokstavligen börjar upplösas. Vad är det som von Mayenburg egentligen säger om vår samtid?

    – Bra fråga! Jag vet förstås inte vad von Mayenburg vill säga om samtiden. Världsbilden i pjäsen känns i grunden ganska dystopisk. Den förmedlar något slags skräck och rädsla för tomhet. När personerna talar om krig, hunger och lidande, är det inte bara tomt prat. När jag läste pjäsen för första gången var det som om von Mayenburg påstod att allting är meningslöst. Men vaggvisan i pjäsens slut kändes som en tröstande gest. Den verkar tala om att det ändå finns tröst. Jag vill också tro att von Mayenburg säger det.

    – På sistone har jag tänkt mycket på transmodernism. Enligt postmodernismen är allting relativt, det finns inga sanningar, bara individens ansvar. Enligt transmodernism kan vi tro på vissa saker, trots att världen är som den är. Teatern kan vara en plats där vi kan komma överens om att under den här kvällen, med de här människorna, kan vi tro på något gott. Fast IS halshugger människor och folk blir ihjälskjutna i Paris, fast naturen förstörs, fast det känns hopplöst, kan vi tro på någonting gott.

    Rum för tolkning

    Janne Pellinen beundrar estetiken på de tyska teatrarnas stora scener, och sättet som teatern används som en plats för forskning. De baltiska regissörerna Cezaris och Hermanis förmåga att med små medel skapa stor magi ligger emellertid ännu närmare hjärtat.

    I ett tidigt skede på Teaterhögskolan fick Janne Pellinen dramaturgistuderande Otto Sandqvist som parhäst. De fann snabbt en gemensam ”Kafka-aktig” humor och sedan dess har duon samarbetat med En natt i mörkret på Takomo och Loranga, Dartanjang och Masarin, som Sandqvist dramatiserade för Svenska Teaterns Nicken-scen.

    – Prosa älskar jag, men dramatik har jag haft svårare för. På Teaterhögskolan var pjäserna jag läste ofta tråkiga och träiga. Men samarbetet med Otto Sandqvist var fantastiskt, det gav mig någon att föra dialog med, någon att brottas och debattera med. Den här friktionen är viktig. Det skapas liksom ett rum mellan text och regi som kan vara intressant för publiken. Föreställningen blir mångtydig och åskådaren kan fylla den med sina egna tolkningar och associationer.

    Samarbetet med Sandqvist förklarar också att Pellinen kommit att regissera så många svenskspråkiga föreställningar.

    – Jag gillar skarpt att göra teater på svenska, för det är inte mitt modersmål. Jag kan se på föreställningen utan att hänga upp mig på ord och nyanser. Jag kan distansera mig mer, det blir mer fiktivt, och jag hamnar i en magisk värld.

    Perplex har premiär på Teater 
Viirus 12.2.
     

    Isabella Rothberg
    Ta kontakt Flera artiklar av Isabella Rothberg

    Nyhetspulsen

    3.2.2016 08.32 3.2.2016
    Här är HBL.fi 4.0
    » Det har gått 20 år sedan HBL tog steget in på Internet – nu lanseras den fjärde större förnyelsen av...
    2.2.2016 22.07 2.2.2016
    Jurase Park marknadsför felaktigt
    » Dinosaurieparksprojektet använde gruppfinansieringsbolaget Invesdors namn i markandsföringssyfte – utan lov.
    2.2.2016 18.29 2.2.2016
    "Motbjudande skatteflykt"
    » Att sälja Fortums elnät var aldrig en god idé, säger statsminister Juha Sipilä (C).
    2.2.2016 21.55 2.2.2016
    Bensow fick äntligen ihop bokslutet
    » Skandalomsusad barnhemsstiftelse vill återupprätta sitt rykte.
    2.2.2016 20.56 2.2.2016
    Vill spela in "Star Wars" i rymden
    » Regissören Colin Trevorrow drömmer om att ta inspelningarna till yttre rymden.
    2.2.2016 17.20 2.2.2016
    Designens underbarn lämnar Finland
    » Fyra Aalto-studenter har tagit sig vidare till finalen i den erkända modetävlingen i Hyères.
    2.2.2016 19.45 2.2.2016
    Domkyrkan stängs för en vecka
    » Helsingfors domkyrka håller stängt i en vecka på grund av torkningen efter en vattenskada.
    2.2.2016 17.49 2.2.2016
    Misstänkt explosion i svensk skola
    » Svenska tidningar berättar om en kraftig explosion i en gymnasieskola i Karlstad. Inga spår av förödelse har dock rapporterats.
    2.2.2016 20.51 2.2.2016
    Läckor i Aarniofallet förvånar CKP
    » Informationsläckor från CKP och Helsingfors narkotikapolis var tisdagens var tisdagens ämne i målet kring Jari Aarnio.
    2.2.2016 21.19 2.2.2016
    SFP vill ge alla asylsökande id-kort
    » Asylsökande borde ges chansen att arbeta direkt efter ankomsten, anser Svenska folkpartiet.

    Bloggar

    Visa fler bloggar

     

    Recensioner

    TV
    Ronja Rövardotter
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Musik
    Sibafest: Movies
    Musik
    Einojuhani Rautavaaras solokonserter
    Musik
    Exaudio
    Böcker
    Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
    Böcker
    Särdrag, stavning, självbild. En idéhistorisk studie av svensk språkplanering i Finland 1860–1920. SLS 2015
    Musik
    Tapiola Sinfonietta
    Musik
    Sibafest: Sibelius-Akademins vokalensemble
    Musik
    Koko Jazz: Blicher–Hemmer–Gadd
    1.2.2016 20.36 1.2.2016
    Ungdomar uppskattar tydlig reklam
    Nyheter
    » Transparens är viktigare än objektivitet, säger forskare Vilma Luoma-aho.
    Amanda Mannstrom
    1.2.2016 23.07 1.2.2016
    Frågor och svar om zikaviruset
    Nyheter
    » Om du är gravid ska du inte resa till Latinamerika om du inte måste, säger de finländska hälsomyndigheterna.
    Peter Buchert
    2.2.2016 09.57 2.2.2016
    Som ett lapptäcke i drömmarnas land
    Kultur
    » Lars Huldén hade tänkt sig en forskarbana men blev på köpet älskad författare. På fredag när det är Runebergsdagen, fyller han 90.
    2.2.2016 20.21 2.2.2016
    Så vill svenska regeringen minska tiggeriet
    SVERIGE
    » Skänk inte pengar i muggen utan stöd hellre organisationer i de utsattas ursprungsländer.
    Anna Svartström
    1.2.2016 20.31 1.2.2016
    Genomskinlig journalistik
    Opinion
    » Nyligen slog en kollega larm om en så kallad advertorial som vi publicerat på webben och som en läsare delat via Facebook, varpå den plötsligt såg ut som en redaktionell text.
    Susanna Ilmoni
    1.2.2016 12.48 1.2.2016
    Tommy Pohjola: Skammen går på torg
    Opinion
    premium Graffitikonsten som pekade ut Vandabossar plockades ned och därmed gick staden från en pinsamhet till en annan.
    Tommy Pohjola
    Hbl - Hufvudstadsbladet
    Hbl.fi

    Hufvudstadsbladet är den största finlandssvenska dagstidningen i Finland och utkommer i Helsingfors.

    Kontakta HBL
    Växel 09 12531
    Prenumerationer 09 1253 500
    pren@hbl.fi

    KSF Media ger ut Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen | Hangonlehti.

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Hufvudstadsbladet: Tommy Westerlund
    Nyhetschef inrikes och världen: Lena Skogberg (tf.)
     

    Nyhetstips & pressmeddelanden
    E-post: nyheter@hbl.fi
    SMS: TIPS "ditt meddelande" till 13513
    MMS (bilder): TIPS till 13513
    Ring nyhetschefen: 09 1253 222
    Ring webbproducenten: 044 78 35 720

    • Första sidan
    • Prenumerera
    • Kundservice
    • Annonsera
    • Ta kontakt
    • Min prenumeration
    • Jobba hos oss
    • e.hbl.fi
    • Om Hbl
    • Kortet.fi
    • På TV i dag
    • Nyhetsbrevet