Henri Kulmala spelade på dansbanor runtom i landet fram till 1997. De senaste åren har han och brodern Kalle öppnat nattklubbar i Uleåborg, Tammerfors och nu Helsingfors. LEIF WECKSTRÖM

Nytt nattliv på klubbar i centrum

Den ena vill locka med kända artister, den andra har redan gått hem bland kvinnorna. Företagarna bakom Helsingfors två nya nattklubbar tror att de har varsitt vinnande koncept.

Nattklubbarnas ekvation blir allt svårare. Konkurrensen om kunderna är hård vilket kräver attraktiva lokaler, som ändå bara utnyttjas en liten del av veckan. Samtidigt dricker folk mer alkohol hemma och mindre på krogen. När alkoholskatten stiger vid årsskiftet väntas trenden bli ännu tydligare.

– Många nattklubbar har fått stänga de senaste åren. De fasta kostnaderna är så höga att det är svårt att uppnå lönsamhet, säger Timo Lappi som är vd på Turism- och restaurangförbundet.

Men det finns också de som tror på framtiden. Bland annat företagarna bakom Helsingfors nyaste nattklubbar, Maxine och Tähti, som ligger ett par kvarter ifrån varandra i Kampen. Utåt sett riktar de sig till samma kundkrets – lite äldre unga vuxna som vill njuta av gott sällskap på ett trevligt ställe.

Inhemsk livemusik

Tähti öppnade i går kväll. På programmet fanns bland annat Hanna Pakarinens skivsläpp, i kväll uppträder Ressu & Jussi. Välkända namn utlovas varje veckoslut.

– Jag har bra kontakt med artisterna, säger Henri Kulmala, en av Tähtis ägare.

Han jobbar som vd på programbyrån Auraviihde, som hans pappa grundade 1971 och numera ägs av Sony Music. Tidigare var Kulmala musiker och spelade trummor, bland annat med Tapani Kansa.

Tähtis musikprofil är bred, huvudsaken är att det är musik folk känner igen och brukar lyssna på. De utländska inslagen ska vara i klar minoritet.

– Gränserna inom den finländska musiken har suddats ut, säger Kulmala.

Enligt honom har det saknats ett ställe i Helsingfors för folk som vill lyssna på finska artister och umgås. Att dansa är inget måste. Den övre våningen i lokalen, som ursprungligen byggdes som kyrka, kan hyras ut till företag som till exempel vill ordna julfest en fredag kväll.

– Men det skulle vara bra att hitta användning för lokalen även andra tider. Kanske någon kan ordna zumba här, funderar Kulmala.

Lockar kvinnor

Maxine, som öppnade för en månad sedan, bygger på Kari Väyrynens idé om ett ställe dit man kan gå efter jobbet och äta något. På kvällen blir det musik och dans enligt tycke och smak. I ena delen av klubben spelas internationella hittar, i en annan del inhemsk musik.

Väyrynen basade över Kaarle XII i 25 år men trivdes inte efter att Restel tidigare i år tog över nattklubben i samband med Primulas konkurs.

– Jag hade min affärsidé klar och kunde inte tacka nej till chansen när Tigers före detta lokal på sjätte våningen blev ledig. Läget är utmärkt, liksom utsikten.

Hittills är Väyrynen mycket nöjd med mottagandet.

– Vi har haft fullt på veckosluten. De flesta är plus minus trettio år. Det enda problemet är positivt, kvinnorna är betydligt fler än männen.

Kulmala misstänker att Tähti kommer att locka en snäppet äldre kundkrets, vilket i sig är en utmaning.

– Folk i den åldern har ofta småbarn och kanske inte går ut varje veckoslut. Men å andra sidan är det en stor grupp.

Estland konkurrerar

Timo Lappi på Turism- och restaurangförbundet anser att det blir allt viktigare för huvudstadsregionen att det finns högklassiga nattklubbar – med tanke på turismen.

– Utlänningarnas andel av besökarna ökar. Speciellt de unga ryssarna vill gå på nattklubb.

Han är orolig över den stora skillnaden mellan Helsingfors och Tallinn.

– Prisnivån är en helt annan i Estland, och där får restaurangerna vara öppna tills den sista kunden har gått.