Markus dansade hem Europamästartitel

Fötterna rör sig så snabbt att det otränade ögat inte hinner med. Så är det att titta på dansspel. En gren i vilken Finland fått en färsk Europamästare.

Europamästaren heter Markus Kokkonen och är 24 år gammal. Han har utövat dansspel sedan 2006.

– Jag testade första gången hos en kompis. Då spelade vi på en liten hopvikbar plastmatta. Kort därpå köpte jag ett eget spel och började träna på egen hand, säger Kokkonen.

Nu har den lilla platsmattan bytts ut mot en stor, specialbyggd maskin som kostar flera tusen euro. Den delar han med åtta andra personer i en särkilt hyrd träningslokal. Han tränar där omkring 10 timmar i veckan.

– Inför EM tränade jag lite mer, mellan 12 och 13 timmar i veckan.

Ett krävande spel

Dansspelen har sina rötter i Japan. Det går ut på att spelarna ska flytta sina fötter på en spelplan enligt instruktioner som kan ses på en dataskärm. Stegen ska göras i takt med musik och datorn ger sedan poäng, utgående från hur exakt man är. Det krävs både koordination och kondition. De bästa spelarna kan göra upp till femton steg i sekunden och det är imponerande att se hur snabbt Kokkonen rör sina fötter.

– De svårare låtarna kan bli riktigt ansträngande, säger han.

Dansspel har fått idrottsstatus i Finland år 2007 då föreningen Suomen Tanssipelajat blev medlem i Suomen Tanssiurheiluliitto. De officiella tävlingarna fungerar genom utslagsronder. I årets final i Amsterdam besegrade Kokkonen Romain Ginocchio från Frankrike.

Det första europeiska mästerskapet hölls redan 2004. Kokkonens bästa placering från tidigare år var en fjärdeplats år 2010. Däremot är han flerfaldig finsk mästare.

Trots att dansspelen blivit populärare finns det ännu inte många sponsorer.

– Hela resan till europamästerskapen finansierades ur egen ficka. Det är främst företag som tillverkar spelen som sponsorerar tävlingarna. Något år har tävlingarna ställts in för att huvudsponsorn dragit sig ur, säger Kokkonen.

Spelandet är också mycket populärt i USA. Det är där världseliten möts i de verkligt stora tävling- arna.

– Jag skulle gärna åka på någon av de tävlingarna, men det skulle kosta en hel del, säger Kokkonen.

I Finland finns det omkring hundra aktiva dansspelare. I EM-tävlingarna deltog 30 personer från 8 olika länder. Finland har haft tidigare framgångar, bland annat år 2010 då Mea Ekroos tog guld i damklassen. En bragd som hon upprepade i årets tävlingar.

Okänt bland allmänheten

Många personer vet inte vad dansspel är när Kokkonen berättar om sin hobby.

– Jag blir rätt ofta tvungen att förklara vad det går ut på och en del tycker att det är lite konstigt. Men jag har ofta tagit med vänner hit för att spela, säger han.

Han kan inte säga hur mycket han kommer att satsa på dansspelen framöver.

– Jag har inga större planer på vart jag ska ta mitt utövande. Det får framtiden utvisa.

Se flera videoklipp från tävlingen.