Maria Nygren har skrivit en roman om en högstadieflickas metoder att motarbeta mobbning i skolan. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Hitlertaktik i ny ungdomsbok

Hitler och ungdomslitteratur är ingen självklar kombination, men svenska författaren Maria Nygren såg en koppling. I hennes nya bok Fjärde riket använder huvudpersonen Blenda sig av Führerns strategier för att störta skolans drottning Hedvig.

Hur lyckades Adolf Hitler ta över halva Europa? Frågan inspirerade svenska författaren Maria Nygren till att skriva ungdomsromanen Fjärde riket, som ges ut i augusti. Nygren började intressera sig för ämnet när hon reste till Tyskland med sin klass på Dramatiska institutet för att göra en film om Führern.
– Jag försökte skriva en komedi, men det kändes inte rätt. Det finns en massa Hitler-roligheter som jag kan skratta åt men en del av mig känner alltid lite obehag. Vi skrattar för att vi tänker ”det där är inte jag och det kan aldrig bli jag”. Det känner jag instinktivt är så himla fel och farligt, säger Maria Nygren.

Först med Utøya-tragedin började idén till Fjärde riket ta form. Maria Nygren skrev boken i bostadsrättsföreningens samlingsrum eftersom hennes lägenhet renoverades. I källarens mörker såg hon på alla Hitlers tal.
– Det var lite läskigt när folk kom in för att hans röst är så lätt att känna igen. Så jag skruvade ner ljudet varje gång någon närmade sig, berättar hon med ett skratt.

Farligt beröm
Fjärde riket handlar om Blenda, som byter högstadieskola när föräldrarna skiljer sig. Som ny i klassen har hon ingen status – ett faktum hon vill ändra på. När hon gör ett skolarbete om Hitlers väg till makten bestämmer hon sig för att störta skolans förtryckande drottning, Hedvig, genom att använda Hitlers strategier.
”Om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike så borde vi åtminstone kunna ta över klassen”, tänker Blenda.

”Hitlertaktiken” som Blenda använder sig av handlar förstås inte om judeutrotning. I stället vinner hon elevernas förtroende genom att smickra dem, samtidigt som hon gör Hedvig till skolans fiende.
– Blenda kommer på att Hitlers storhet är hans sätt att inkludera, att säga till personer som har det svårt att ”om du följer mig så ska hela världen få se hur fantastisk du är.” Det finns en mekanism i människan som gör att vi är beredda att ge upp en del av vår fria vilja för att bli sedda.

Fjärde riket slutar dock inte i frid och fröjd med att Blenda blir populär. Maria Nygren visar hur makt korrumperar, även på högstadiet, och Blenda går allt längre i sin strävan efter att krossa Hedvig.
– I boken är det ingen som lyssnar på ”nejrösten” förrän det har gått för långt. Det är mycket lättare att trycka tillbaka den rösten långt bak i huvudet.

Måste det gå för långt?
– Inte i den bästa av världar. Men människan är svår, vi har alla våra oförrätter med oss och när vi hamnar i en ställning där vi kan trycka tillbaka så är det svårt att stå emot.

Kan bli film
Fjärde riket är inte den enda romanen om ungdomar som inte kan hantera makt. Flugornas herre är ett exempel, men The Third Wave är kanske den bok som är mest lik Fjärde riket. Novellen från 1976, som blev en välkänd film 1981, handlar om hur en skolklass förvandlas till en fascistisk grupp efter ett lärarlett experiment. Men i Fjärde riket har lärarna och vuxenvärlden en väldigt passiv roll.
– Lärarna är fulla av stora vackra ord som demokrati, men det ekar väldigt tomt. Det är lite som i samhället i stort. Det är lätt att säga att Jimmie Åkesson är dum i huvudet, för det kostar ingenting. Men det är få som verkligen gör saker och som tar ansvar.

Trots att Fjärde riket ännu inte har givits ut har den redan dragit blickarna till sig – både i Sverige och  utomlands. Just nu förs förhandlingar om en filmatisering och 22 länder har sagt sig vara intresserade av att ge ut boken.

Varför tror du att Hitler fortsätter att fascinera?
– Dels har han blivit en tacksam symbol för den rena ondskan, men det som intresserar mig är att han var en så skapande person. Gråa byråkrater skulle aldrig kunna göra det som Hitler åstadkom.