Segrande sopran. Tuuli Takala vann årets Timo Mustakallio-tävling i Nyslott. Foto: Lehtikuva.

Tuuli Takala vann i Nyslott

Tuuli Takala tog hem segern i söndags vid Timo Mustakallio-tävlingen i Nyslott. Nivån i finalen var mycket hög men stor enighet rådde om vem som skulle få priset.

Tuuli Takala (f. 1987) har en läcker röst, fin musikalitet och bombsäker höjd som gjorde att hon klarade av Nattens drottnings aria Der Hölle Rache ur Trollflöjten med bravur. Prissumman är 15 000 euro. Det som kunde betraktas som tävlingens andra pris, 10 000 euro ur Eero Rantalas fond vid Finska Kulturfonden, gick ingalunda oförtjänt till mezzosopranen Pihla Terttunen. Hon är relativt ung med bara knappa två års studier bakom sig och har redan nu fin framtoning och frasering. Men här fanns det också andra alternativa val.

Lusläser man tävlingens regler kan man konstatera att priset skall gå till en begåvning, inte nödvändigtvis till den som sjöng bäst. Och då blir det svårt eftersom det inte var ont begåvningar i finalen.

Johanna Engelbarth är en stilig sammetslen och smidig koloratursopran. Tenoren Jere Martikainen låter spännande och är full av sprudlande livsglädje men han är tvungen att hela tiden komma med något praktiskt skämt. Denna gång hittade han på att skutta och slå klackarna ihop.

Övriga potentiella pristagare kunde ha varit Joonas Asikainen, en charmig och stilig baryton, samt mustigt sjungande mezzon Katariina Heikkilä. Anu Ontronen har imponerande volym i sin mezzosopran och Suvi Väyrynen har en sopran med karaktär.

Domarkollegiet bestod av Groop och Jaakko Ryhänen samt Jorma Silvasti, blivande konstnärlig ledare för Nyslottfestivalen. Ordförande för juryn var den avgående konstnärlige ledaren Jari Hämäläinen.

På grund av den höga nivån hade juryn gärna velat ge ytterligare något pris men blev tvungen att meddela att de inte hade möjligheter att göra det. Nästa sommar får dessa finalister delta i en mästarkurs som bekostas av Finska Kulturfonden.