Segrande sopran. Tuuli Takala vann årets Timo Mustakallio-tävling i Nyslott. Foto: Lehtikuva.

Tuuli Takala vann i Nyslott

Tuuli Takala tog hem segern i söndags vid Timo Mustakallio-tävlingen i Nyslott. Nivån i finalen var mycket hög men stor enighet rådde om vem som skulle få priset.

Tuuli Takala (f. 1987) har en läcker röst, fin musikalitet och bombsäker höjd som gjorde att hon klarade av Nattens drottnings aria Der Hölle Rache ur Trollflöjten med bravur. Prissumman är 15 000 euro. Det som kunde betraktas som tävlingens andra pris, 10 000 euro ur Eero Rantalas fond vid Finska Kulturfonden, gick ingalunda oförtjänt till mezzosopranen Pihla Terttunen. Hon är relativt ung med bara knappa två års studier bakom sig och har redan nu fin framtoning och frasering. Men här fanns det också andra alternativa val.

Lusläser man tävlingens regler kan man konstatera att priset skall gå till en begåvning, inte nödvändigtvis till den som sjöng bäst. Och då blir det svårt eftersom det inte var ont begåvningar i finalen.

Johanna Engelbarth är en stilig sammetslen och smidig koloratursopran. Tenoren Jere Martikainen låter spännande och är full av sprudlande livsglädje men han är tvungen att hela tiden komma med något praktiskt skämt. Denna gång hittade han på att skutta och slå klackarna ihop.

Övriga potentiella pristagare kunde ha varit Joonas Asikainen, en charmig och stilig baryton, samt mustigt sjungande mezzon Katariina Heikkilä. Anu Ontronen har imponerande volym i sin mezzosopran och Suvi Väyrynen har en sopran med karaktär.

Domarkollegiet bestod av Groop och Jaakko Ryhänen samt Jorma Silvasti, blivande konstnärlig ledare för Nyslottfestivalen. Ordförande för juryn var den avgående konstnärlige ledaren Jari Hämäläinen.

På grund av den höga nivån hade juryn gärna velat ge ytterligare något pris men blev tvungen att meddela att de inte hade möjligheter att göra det. Nästa sommar får dessa finalister delta i en mästarkurs som bekostas av Finska Kulturfonden.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.