General architecture heter byrån som ritat ett fjorton våningar högt bostadshus i trä, en omöjlighet hos oss, men i Stockholm uppförs bygget i Vasastan.

Arkitektur + skulptur = fina former

Unga nordiska arkitekter har känsla för form. Arkitekturmuseets sommarutställning visar arkitektur när den är som finast, som skulptural konst.

Trettiotvå finländska, norska och svenska arkitekter fick i fjol äran att skildra sin arkitekturfilosofi genom ett tredimensionellt föremål och med förankring i den norske arkitekten Sverre Fehns legendariska bidrag till arkitekturbiennalen i Venedig 1962. En annan förutsättning för att få delta var att samliga tret-tiotvå arkitekter är födda efter 1962.

Light Houses, ung nordisk arkitektur heter utställningen, som visades i fjol i Venedig, och nu har den tagit plats på Arkitekturmuseet i Helsingfors. Föremålen är ingalunda miniatyrmodeller utan snarast klipp ur helheter, detaljer ur projekt men också fristående uttryck för en kombination av arkitektur och skulpturkonst.

Utställningens starka fokus på det väsentliga hos var och en av arkitektbyråerna resulterar i ett utsökt manifest om vad som är viktigt. Där någon fångar sin filosofi i ett tätt och intensivt föremål fäster en annan uppmärksamhet på böljande svepande rörelser och så finns det fjäderlätta kvinnliga formspråket som speglar helt egna attityder.

Trots mångfald och olikheter lyser den gemensamma nämnaren med sin närvaro, det nordiska särdraget att hålla ett enkelt formspråk, respektera det naturliga ljuset och använda material som utgår från principerna för hållbar arkitektur som tar ansvar.

Upplevelsen på utställningen är lite som att vandra i en skulpturpark i miniatyr, och längs den ena långvägen har alla trettiotvå byråer jämställt med utrymme för att beskriva sig och sitt arbete med egna ord.

Som ett utmärkt komplement till Venedigutställningen visar man dessutom arkitekturprojekt från samtliga byråer. Det ger de skulpturala föremålen nya dimensioner, och framför allt får åskådaren en tydlig uppfattning om genomsnittet av aktuell ung nordisk arkitektur.

I anslutning till utställningen möter en del av de medverkande finländska arkitekterna upp för att dryfta ny nordisk samtidsarkitekter. Det sker den 21 augusti och på plats finns bland annat byrån ALA-arkitekter som nyss tog hem första pris i tävlingen om centrumbiblioteket. Den 28 augusti kommer norska arkitekter, bland annat byrån Fantastic Norway som arbetar med återuppbyggnaden av Utøya.

Arkitekturmuseet ligger på Kaserngatan 24. Light Houses pågår till den 22 september. Museet är öppet tisdag–söndag kl. 11–18, onsdag kl. 11–20.