Populär plats. – Speciellt på kvällarna är det riktig rusning runt Tölöviken, säger poeten Anja Erämaja som i sin senaste diktsamling utgår från joggarens rytm. Foto: Leif Weckström

Löprundan blev poesi

Arbetsrummet vid Villa Kivi inspirerade poeten Anja Erämaja att skriva en diktsamling om Tölöviken. I dag öppnas det nyrenoverade författarhuset för allmänheten.

Det är länge sedan Villa Kivi uppe på Fågelsången hade fasta invånare. Men bland personalen talar man ändå om "invånare" när man diskuterar de författare som hyr arbetsrum via olika medlemsorganisationer.

Sammanlagt finns det fjorton rum. De största hörnrummen är större än många ettor i Helsingfors.

Författaren Anja Erämaja delar ett mindre rum med en kollega.

– Det är ändå en stor skillnad jämfört med det lilla köksbord som jag tidigare brukade skriva vid, säger hon.

Bilderna tas ute på balkongen som vetter mot Tölöviken. Området har exploderat av grönska under den senaste veckan, och från balkongen ser man Finlandiahuset, Hesperiaparken och takåsarna i Tölö.

Författare får hyra rum i max tre år på Villa Kivi. Idén är att det ska vara rotation i den gamla herrskapsvillan. För Anja Erämaja har vistelsen gett konkret resultat. Hennes senaste diktsamling, som utkom i maj, heter Töölönlahti (Tölöviken, WSOY) och utspelar sig just här.

I diktsamlingen joggar en kvinna runt Tölöviken och noterar landskapet omkring henne – men också Helsingfors i stort.

– Jag är själv uppvuxen på landet och även om jag bott i Helsingfors största delen av mitt liv så betraktar jag stan lite utifrån. För mig är Tölöviken inte bara ett helsingforsiskt landskap utan ett nationallandskap. Därför kan man också bli lite orolig för hur området förvaltas, säger hon.

Hon är bland annat lite förskräckt över idén – som cirkulerat i medierna under de senaste veckorna – om att bygga flytande bassänger i själva viken.

– Det är intressant att Citybiblioteket diskuteras öppet, och att invånarnas åsikter tillfrågas i flera omgångar. Men när det gäller andra byggen – till exempel de nya komplexen vid magasinen – så får man en känsla av att alla beslut tas i smyg, säger hon.

Hur viktig är miljön för skrivandet?
– Det beror på författaren. Någon har kanske en klar idé och dyker in i världen oberoende var de sitter. I mina texter spelar miljön en stor roll, jag vill vara öppen för intryck. Då är platsen viktig. Min nya diktsamling är fiktiv, den handlar inte om mig. Men det var ändå viktigt att den förankrades i en konkret miljö.

Anja Erämaja kallar sig en "wannabe-löpare".

– Jag har sprungit runt Tölöviken, och det finns perioder då jag springer mera, men jag har aldrig blivit riktigt så där passionerad som vissa löpare. Jag föreställer mig att kvinnan i den här boken jobbar på sjukhus på dagarna. Det är ett slags rolldikter.

Löpningen eller joggandet i boken kan också ses som en allegori.

– Hela diktsamlingen är som en enda lång löptur. Runt viken, men också från höst till vår, och från minnen till framtiden. Springandet dök upp för att jag letade efter rörelse till boken. På kvällen här vid Tölöviken är det verkligen rusning.

En gång i tiden ordnades regelbundna författarsalonger i Villa Kivi. Dagens författare sitter däremot inte i soffor och umgås och skvallrar. Den som besöker huset slås av att det är påfallande tyst.

– Jag måste erkänna att jag inte ens känner till alla som är här. Alla sitter inne på sina rum och jobbar med sitt. De som jobbar på övre våningen ser man inte ens i köket.

Däremot använder Anja Erämaja regelbundet husets gårdsbastu. Och hon doppar sig i Tölöviken.

– Författarbastun eldas varje onsdag. Jag slängde vinterpälsen för några veckor sedan, säger hon.

Anja Erämaja uppträder klockan 17 och 19 i dag på Villa Kivi.

Från herrskapsvilla till författarhus

• Villa Kivi fyller 123 år i år. Huset uppfördes 1890 för att användas som "herrskapsvilla". Bland annat Finlands första president K.J. Ståhlberg har bott här. Redan tidigt beboddes huset också av konstnärer, som författaren Maila Talvio.

• Sedan 1990 är Villa Kivi författarhus. Det finns fjorton arbetsrum ämnade för författare. De hyrs ut av olika medlemsorganisationer, bland annat Finlands svenska författareförening.
• Villa Kivi planerades av två arkitekter, Selim A. Lindqvist och Elia Heikel. Fram till 1990 hette huset bara Djurgårdsvillan 10.
• I dag på Helsingforsdagen är det öppet hus på Villa Kivi klockan 15-20. Besök bland annat Mika Wickströms och Emilia Lehtinens arbetsrum. Bastu 16–17.30 (damernas tur) och 18–20 (herrar).