Historia. Linda Zilliacus spelar Sophie Sparre som läser upp maken Ehrensvärds brev på Sveaborg.  Foto: Sveriges Television

Tidsresa med Les Lumières på Sveaborg

Kulturfestivalen Les Lumières inleds på måndag på Sveaborg. – Det finns överraskande mycket gemensamt mellan upplysningstiden och dagens värld, säger Marja Rumpunen, konstnärlig ledare för festivalen.

Vad är temat för festivalen om upplysningstiden i år?
– Temat i år är Casanovas Venedig. Giacomo Casanova var ju en känd författare och hans memoarer La histoire de ma vie på hela 4 000 sidor publicerades nyligen i sin kompletta version. Bibliothèque Nationale i Paris köpte 2010 originalet för sex miljoner euro, men den nya kompletta versionen är helt olik den censurerade versionen från början av 1800-talet, som innehåller väldigt banala texter. Texten censurerades av politiska och religiösa skäl. De flesta har ett mycket inkorrekt intryck av Casanova. Hans image har präglats av hans erotiska eskapader. Men Casanova var i själva verket en mycket beläst och språkkunnig person som reste runt om i Europa och kände bland andra Katarina den stora.

Vilka är era viktigaste gäster?
– Den världsberömda Orchestra barocca di Venezia med cembalisten Andrea Marcon och mezzosopranen Romina Basso är hedersgäster på festivalen. Casanova spelade fiol på San Samuels teater i Venedig, där den berömda författaren Carlo Goldoni var teaterdirektör. Goldoni gjorde flera operor tillsammans med kompositören Baldassare Galuppi som på sin tid var mycket berömd. Barockorkestern från Venedig har nyss gett ut en dvd av Galuppis opera Olympiaden som fått väldigt fina recensioner. Orkestern är specialiserad på musiken och jag vill gärna presentera den på festivalen. De spelar på Riddarhuset på söndag.

Vad kan du berätta om klädseln på festivalen?
– Jag vill att allt talar samma språk – musiken, kostymerna och Sveaborg som byggts med franska pengar under 1700-talet. Alla som uppträder på festivalen bär 1700-talskläder men publiken får också klä sig i den stilen. Det finns alltför få tillfällen i Finland att improvisera med kläder, det här är en ypperlig chans att göra det.

Vad är idén bakom festivalen?
– Det finns ingen annan sådan här festival i Europa. Jag har velat föra fram det samband som fanns mellan vetenskapsmän och konstnärer under upplysningstiden. På den tiden hade de mycket mer kontakt med varandra och diskuterade flitigt. Jag vill väcka den här diskussionen till liv igen med frågor som är aktuella i den moderna världen.

Finns det några gemensamma faktorer för dagens värld och upplysningstiden?
– Det finns överraskande mycket gemensamt! Jag har sammanställt texter eller brev från Carl August Ehrensvärds bok Resan till Italien från 1786. Hans maka Sophie Sparre, som spelas av Linda Zilliacus, läser upp breven på Ehrensvärdmuseet. Det utspelar sig under tiden precis innan revolutionen och Ehrensvärd talar om ekonomi, och hur man endast vågar tala om nyttan precis som om nöje vore något illa för människan. Han anser att man borde utveckla samhället så att politikerna insåg att värdesätta också människans lycka. Han skriver också att Europa och Italien lider att dåligt styre och maktlystna politiker. De här tankarna känns aktuella också i dag.

Festivalen Les Lumières ordnas den 10–16 juni på Sveaborg och på Riddarhuset. Hela programmet finns på lumieres.fi