Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin. En scen från musikalen Kristina från Duvemåla.

Jätteförlust för Svenska Teatern

Svenska Teatern gjorde sin största förlust någonsin år 2012. Enligt vad Hbl erfar visar fjolårets bokslut ett minus på upp till 1,5 miljoner euro. Det innebär att hårda sparkrav är på kommande.

Enligt Svenska Teaterns styrelseordförande Sten Palmgren är det bland annat renoveringen av byggnaden som fick kostnaderna att skena iväg.

– Spelåret blev kortare än normalt. Men planeringen missade också räkna med lönekostnaderna som uppstod för att vi skulle få uppsättningarna klara i tid. Renoveringen ledde till övertidstillägg.

Så förlusten läggs på reparationskontot i stället på den dyra produktionen Kristina från Duvemåla?

– Jo, det kan man säga. Men de hänger också ihop. Vi fick sätta in extra resurser för att hinna bli klara till Kristina-premiären.

Under det år som Kristina från Duvemåla spelats har övriga produktioner gått dåligt.

– Publiktillströmningen på de andra föreställningarna har varit väldigt liten. En midsommarnattsdröm hade så lite publik att styrelsen gick in och beslöt att den skulle läggas ner. 

Ni har alltså strama tider på kommande?

– Styrelsen vidtog åtgärder redan i höstas, och sparkraven fortsätter. Möjligheten att anställa frilanspersinal är betydligt sämre, teatern bör klara sig så långt som möjligt med egen personal. Produktionerna måste också göras så billigt som möjligt.

Enligt uppgift kommer Djungelboken i höst inte att ha någon orkester.

– Det stämmer.

Det är lätt att tolka förlusten som att det är Kristina från Duvemåla som satt teatern i kris. Hur svarar ni på det?

– Det är en feltolkning eftersom Kristina dragit in de stora pengarna under året. Uppsättningen innebar visserligen också stora kostnader, men problemet är framför allt de andra produktionerna. Jag skulle säga att Kristina varit en stor framgång rent kulturpolitiskt. Den stora publiktillströmnigen visar att det inte varit ett felaktigt beslut att sätta upp Kristina, säger Palmgren.

Bokslutet för 2012 kommer att presenteras i eftermiddag på Garantiföreningen för Svenska Teaterns vårmöte. Läs mera i tisdagens tidning!