Foto: Hbl-arkiv/Cata Portin. En scen från musikalen Kristina från Duvemåla.

Jätteförlust för Svenska Teatern

Svenska Teatern gjorde sin största förlust någonsin år 2012. Enligt vad Hbl erfar visar fjolårets bokslut ett minus på upp till 1,5 miljoner euro. Det innebär att hårda sparkrav är på kommande.

Enligt Svenska Teaterns styrelseordförande Sten Palmgren är det bland annat renoveringen av byggnaden som fick kostnaderna att skena iväg.

– Spelåret blev kortare än normalt. Men planeringen missade också räkna med lönekostnaderna som uppstod för att vi skulle få uppsättningarna klara i tid. Renoveringen ledde till övertidstillägg.

Så förlusten läggs på reparationskontot i stället på den dyra produktionen Kristina från Duvemåla?

– Jo, det kan man säga. Men de hänger också ihop. Vi fick sätta in extra resurser för att hinna bli klara till Kristina-premiären.

Under det år som Kristina från Duvemåla spelats har övriga produktioner gått dåligt.

– Publiktillströmningen på de andra föreställningarna har varit väldigt liten. En midsommarnattsdröm hade så lite publik att styrelsen gick in och beslöt att den skulle läggas ner. 

Ni har alltså strama tider på kommande?

– Styrelsen vidtog åtgärder redan i höstas, och sparkraven fortsätter. Möjligheten att anställa frilanspersinal är betydligt sämre, teatern bör klara sig så långt som möjligt med egen personal. Produktionerna måste också göras så billigt som möjligt.

Enligt uppgift kommer Djungelboken i höst inte att ha någon orkester.

– Det stämmer.

Det är lätt att tolka förlusten som att det är Kristina från Duvemåla som satt teatern i kris. Hur svarar ni på det?

– Det är en feltolkning eftersom Kristina dragit in de stora pengarna under året. Uppsättningen innebar visserligen också stora kostnader, men problemet är framför allt de andra produktionerna. Jag skulle säga att Kristina varit en stor framgång rent kulturpolitiskt. Den stora publiktillströmnigen visar att det inte varit ett felaktigt beslut att sätta upp Kristina, säger Palmgren.

Bokslutet för 2012 kommer att presenteras i eftermiddag på Garantiföreningen för Svenska Teaterns vårmöte. Läs mera i tisdagens tidning!

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.