Johannes och Nina säger att de semesterreser för sällan.

Nina och Johannes väljer soundtrack för resan

Sommaren 2012 reste Nina Ijäs tillsammans med Johannes Östergård runt Kanada där de filmade sitt tredje reseprogram. Premiär blir det den 21 augusti. Under resan och efterproduktionen är musiken ständigt närvarande.

– När vi gör våra egna projekt är vi jättedåliga på att vara effektiva. Vi väljer alltid den långa och svåra vägen, säger Nina Ijäs som tillsammans med Johannes Östergård precis blivit färdiga med sitt tredje reseprogram.

För sex år sedan gjorde paret Ijäs och Östergård sitt första reseprogram, då var fokuslandet Australien, några år senare reste de igenom Japan. Nu handlar det om Kanada.
– I två och en halv månad reste vi genom hela Kanada, det blev till slut 11 000 kilometer och ett program i åtta delar, säger Ijäs.

Enlig Ijäs vill hon och Östergård i programmet förmedla känslan av ett par kompisar som varit ute på äventyr och berättar om hur de haft det.

– Våra reseprogram ska inte vara informativa på sättet att det berättar hur mycket en bussbiljett kostar eller hur högt ett berg är. Vi vill snarare berätta historier, säger Ijäs.

Östergård och Ijäs satsar mycket tid och pengar på musiken i programmet och brukar skicka klipp ur produktionen till musiker vars låtar de vill använda. På ijäs och Östergårds soundtrack finns bland annat Oskar Linnros Hur Dom Än Är.

– Linnros är en bra låtskrivare men var sjukt jobbig när vi såg honom live. Den här låten spelade på repeat hos oss den sista veckan i postproduktion, det var lite Rocky-stämning när vi rodde i land serien om Kanada och gjorde tjugo timmars arbetsdagar.

Dj-listan är en kompromiss av Ijäs och Östergårds musiksmaker och ett ihopkok av vad de lyssnat på under sina resor och efterproduktioner.

–Johannes och jag kompletterar varandra. Han letar ständigt efter någonting nytt. Nya känslor, vinklar och moment. Jag är mer dramaturgisk och ser helheten i en båge.

- Bobay Bicycle Club - Rinse Me Down
När man åker på roadtrip ska den börja så här, lugnt men med tydlig riktning.

 

- Haim - Don´t Save Me
Nina kan lista 1000 orsaker till varför Haim är så bra just nu, men nöjer sig med tre: de är systrar, de skriver om sånt man fattar och deras musik är en påminnelse om att man ska lyssna mera på Fleetwood Mc och Heart.

- Dawes - When My Time Comes
Vi hörde låten ofta på satellitradio när vi körde genom Rocky Mountains i Kanada, ylade med i stämmor ut över landskapen. Till slut filmade jag radion för att senare kunna ta reda på vems låt det var.

- Fats Domino - Blue Monday
Det fina med att ha eget företag är att måndagar inte känns alls illa. Det jobbiga är att det beror på att man aldrig har ledigt veckoslut.

- Nostalgia 77 / Alice Russell - Seven Nation Army
Covers är bra. Vi ville ha en bra cover med på listan.

- Oskar Linnros - Hur Dom Än Är
Bra låtskrivare men var sjukt jobbig när vi såg honom live. Den här låten spelade på repeat hos oss den sista veckan i postproduktion, det var lite "Rocky" stämning när vi rodde i land serien om Kanada och gjorde 20 timmars arbetsdagar.

- Klabbes Bank - Cowboyhäst
Här behöde låtlistan en paus. Andas och drick ett glas äppelsaft!

- Shugo Tokumaru - Parashutes
Låten finns med i vår serie "Underlandet - Big In Japan" i avsnitt fem. Skön Japansk artist.

- Mr Little Jeans - Rescue Song RAC remix
Mr Little Jeans är en tjej från Norge och RAC remixar är alltid bra.

- Alexander - Truth
Vå roadtrip är slut och vi kommer visslande fram till tonerna av Alex Ebert (från Edward Sharpe And The Magnetic Zeroes) sanning.