Lilli Sukula-Lindblom firar trettio år som skådespelare med en ny dramatisering av Shakespeares Hamlet. Foto: hbl-arkiv.

Teaterträff med Ofelia och Schimmelpfennig

Kännetecknande för årets Hangö Teaterträff är de många inhemska premiärerna. Temat för årets upplaga är ”makt och moral, himmel och helvete”.

Erik ”Miki” Pöysti regisserar en uppföljare till den omtyckta Storslaget vid Parkdammen. Ragnarökaffären är återigen ett samarbete med Hangö kommun, föreningar, invånare och kulturinstitutioner.

Musikalen är skriven av Lasse Garoff, Jesper Karlsson, Hanna Åkerfelt och Janne Wass och handlar om den nordiska mytologin och ett företags undergång och fall. Den sätts upp vid det övergivna militärsjukhuset Maumau ovanför Östra hamnen.

Eftersom föreställningen delvis spelas på Maumaus yttre vägg, har äventyraren och bergsbestigaren Pata Degerman anlitats som konsult, skriver man i ett pressmeddelande.

I år hyllas den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig i ett samarbete med föreningen Lust. Projekt Schimmelpfennig är en fortsättning på fjolårets Projekt Jelinek, där man lyfte fram Elfriede Jelineks dramatik. Fyra regissörer och femton skådespelare iscensätter och spelar upp en pjäs av Schimmelpfennig under ett dygn.

Cmmn sns prjct (Common sense project) är ett föreställningskoncept med handel och ägande som tema. Projektet fick sin början då arbetsgruppen, bland andra producenten Annina Blom, köpte rättigheterna till föreställningen på en auktion 2012.

Pekko Koskinen från Todellisuuden tutkimuskeskus kommer att göra en piratversion av Cmmn Sns Prjct.

Skådespelaren Lilli Sukula-Lindblom firar sitt trettioårsjubileum med soloföreställningen Kärlek på tork eller Ofelias sång. Monologen är en dramatisering av Shakespeares Hamlet, där Ofelia redogör för sin version av händelserna.

Den svenska författaren Arkan Asaad kommer att hålla föreläsning om tvångsäktenskap sett ur en mans perspektiv. Asaads debutroman Stjärnlösa nätter från 2011 behandlade samma motiv.

Förutom premiärer blir det finlandssvenska, finska och internationella gästspel på den finlandssvenska teaterfestivalen. 

Hangö Teaterträff pågår 6.6 till 9.6 i Hangö.