PARTY I DAGARNA TIO. Krögaren Sacha Remling tycker folk allt mer har slutat gå ut på bar om vardagarna. Själv vill han, trots sitt yrke, föregå med nyktert exempel. (Foto: Cata Portin)

Tioåriga "Biffens" helnyktra fejs

Populära baren We Got Beef på Stora Robertsgatan har firat sitt tioårsjubileum i en veckas tid redan, men ägaren Sacha Remling är inte det minsta bakis. Den gamla festprissen har varit helnykter i ett och ett halvt år. ”När man inte super blir livet enklare och tydligare.”

– Jag slutade dricka sprit för ett och ett halvt år sedan. Jag fyllde fyrtio och tyckte att jag var i ganska dåligt skick, säger Sacha Remling.

Sedan dess har han inte druckit en droppe alkohol. Sacha säger själv att den största skillnaden mellan att vara nykterist och att supa är att man som nykter är gladare och aldrig bakfull.

– Och så blir tiden mer lineär. Den flyter framåt på ett jämnare sätt än om man drar brakfyllor varje fredag och lördag.

I början var han tvungen att förklara sig.

– Folk trodde att jag blivit religiös eller att jag hade gått med i AA, men om man som jag har supit sedan tidiga tonår var det bara skönt att sluta. När jag träffade min flickvän beslöt jag mig för att växa upp. Jag vill inte att hon ska behöva ta hand om ett fyllo som slocknar i tamburen.

Inspirerande exempel
Remling säger att han överraskats av hur mycket folk dricker. Att människor som är framgångsrika i yrkeslivet kan komma hem och dricka sig fulla varje kväll.

– Jag går inte runt och predikar nykterhet. Vissa människor klarar av att dricka alkohol, men det är också mycket vanligt med alkoholrelaterade problem.

Hans egen plötsliga nykterhet har inspirerat flera bekanta att göra samma sak.

– När folk hörde att jag slutat dricka började jag få meddelanden på Facebook där de undrade hur man skulle göra för att sluta dricka. Jag brukar svara ”köp inte sprit och drick inte sprit”.

London, tv och reklamvärlden
– Förr i tiden gick jag väldigt ofta ut. Först hängde jag på barer som Pam Pam på Regeringsgatan (nuvarande Universitetsgatan), sedan på Kaserngatans Jump Inn. Där lärde jag känna ägarna och hjälpte dem att öppna en ny bar på Fredriksgatan.

Efter det flyttade Remling till London för att plugga film och tv.

– Trots att jag bodde i Notting Hill och hade en vacker flickvän trivdes jag inte så bra. England är ett så strikt klassamhälle.
Remling flyttade hem igen och började jobba som programledare och producent på då nystartade anarkistiska tv-kanalen Moon TV. Han gillade visserligen jobbet, men märkte själv att han arbetade halvt ihjäl sig för usel lön.

Efter ett kort gästspel i reklambranschen – ”reklamvärlden har sina mörka sidor och jag var helt enkelt inte tillräckligt tuff för att acceptera alla fula trick” – fann sig Remling tillbaka i krogsvängen.

En egen bar att festa på
– När barerna Liekki och Soda hade stängt fanns det inget självklart ställe för skate- och hiphopgängen längre, så för att få ett ställe att hänga på grundade jag och några kompisar We Got Beef.

– Det var kanske inte världens bästa motivering till att köpa en restaurang, men å andra sidan tror jag att man verkligen måste ha hjärtat med sig om man ger sig in i den här branschen.

I veckan fyller We Got Beef tio år, och decenniet som gått har också sett Helsingfors förändrats mycket, tycker Sacha.

– Den största skillnaden är bostadspriserna. Nu för tiden är det så dyrt att unga människor inte har råd att bo i stan. Dessutom går ingen ut längre som förr. På vardagskvällar är det helt dött här.

Remling vet inte om det blir tio år till för We Got Beef, men drömmen för framtiden är att kunna bo utomlands sex månader om året för att sedan återvända till Finland full av nya intryck och kreativitet. Men först ska tioårsjubileet, som inleddes redan förra veckans torsdag, firas klart.

– På lördagen lönar det sig verkligen att kika förbi. Då spelar Bongo Rock, Eevil Stöö, dj Kridlokk & Koksu Koo samt dj:arna J-Laini och Herkules. Det blir sjukt bra!

We Got Beef, Stora Robertsgatan 21. Kolla programmet för 10-årsfesten på Facebook