Foto: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Oksanen avbröt ambassadören i Oslo

Sofi Oksanen reser just nu runt Norden för att lansera sin nya bok När duvorna försvann. I Oslo avbröt hon ambassadörens välkomsstal med ett brandtal om finsk kulturpolitik, skriver Dagsavisen.

– Det är fantastiskt att ha Sofi Oksanen som hedersgäst här i dag. Hon representerar allt vi behöver i Finland nu: ungdomlighet, ett fräscht perspektiv, kreativitet....

Så började den finska ambassadören Maimo Henriksson sitt tal till Oksanen under en mottagning i Oslo. Henriksson framhöll också att det vore fint om Finland kunde ha ett litteraturhus, som det som finns i centrala Oslo.

Men Oksanen avbröt mitt i talet:

– Nu måste jag avbryta. Även om det kanske inte är så man gör. Ett litteraturhus i Finland skulle vara möjligt om man satsade resurser på kultur i stället för att skära ner, fastslog hon.

Mottagningen ordnades på Finlands ambassad i Oslo och flera författare och kulturpersonligheter var på plats, bland andra journalisten Åsne Seierstad.

För Dagsavisen förtydligade Oksanen sitt budskap: 

– Det är fint av ambassadören att skryta på mitt författarskap. Men nu sa hon att jag representerar finsk kreativitet... Alltså, situationen i Finland är att det skärs ner i utbildningen. Samtidigt som Finland vill framhäva innovationer, också i kulturlivet.