Foto: Lehtikuva/Trond H. Trosdahl

Prisregnet över Sofi Oksanen fortsatte i Stockholm

Författaren Sofi Oksanen blev i dag den första finländska kvinnan som fått Svenska Akademiens nordiska litteraturpris.

Författaren Sofi Oksanen blev på onsdagen den första kvinnan i Finland som fått Svenska Akademiens nordiska litteraturpris. Hon tog emot priset på 350 000 kronor (cirka 42 000 euro) i Stockholm på kvällen.

I sitt tal, som hon höll på finska, ville Oksanen inte jämföra den färska meriten med sina andra litteraturpriser.

– Varje pris har sin egen funktion men visst är Svenska Akademien sannolikt världens mest inflytelserika prisinstitution i bokbranschen. Akademiens sällsynt långa obrutna historia gör den exceptionellt betydande i litteraturhistorien, sade Oksanen före prisceremonin.

I sitt tal behandlade Oksanen litteraturens kraft och hur man med konsten kan förändra världen.

– Talet var ett retrospektiv över varför jag överhuvudtaget började skriva om frågor med anknytning till Estlands historia. De har att göra med att jag upplever att länderna i Väst- och Östeuropa inte talar samma språk i fråga om samtidshistorien. Givetvis är det en stor skillnad eftersom andra världskriget tog slut 50 år tidigare på den andra sidan.

Oksanen talade också om den sovjetiska och ryska propagandan som man i väst har haft svårt att till fullo. Hon påpekade att litteratur och filmer kan skapa klarhet i frågor som förefaller diffusa.
– Det finns inget starkare vapen än berättelsen. Genom en individs berättelse kan läsaren identifiera sig med sådant som kan kännas mycket avlägset och genom individens berättelse kan något avlägset kännas nära.

Priset har delats ut sedan 1986. Tidigare finländska mottagare är till exempel Bo Carpelan och Paavo Haavikko