Linnéa och Joy var med och skrev Sveriges Eurovisonslåt You. De hoppas också se Krista och Finland i finalen. (Foto: Binnie Ahlsén)

Joy & Linnéa är veckans dj:ar

Finlandsbördige Joy Deb är en av låtskrivarna till Sveriges Eurovisionsbidrag You. I somras, på en semesterort i Tyskland skrev Joy tillsammans med sin fru Linnea Deb och Joakim Haukkåas låten.

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm, men min mamma Merja kommer från Helsingfors. När jag var liten tillbringade vi varje sommar och några julhelger i Finland. Dessutom hade vi en sommarstuga i Somero. Finska var det första språket jag lärde mig. I dag talar jag inte finska så ofta, men pratar gärna och förstår språket perfekt. säger Joy.

Joys mamma och indiska pappa träffades Finland och flyttade som många andra till Sverige under mitten av 70-talet.

– När jag var femton startade jag mitt första dödsmetallband där jag spelade gitarr. På gymnasiet började jag spela trummor i olika rock/pop-band. Där träffade jag Linnea. Vi spelade i samma band och därefter började vi skriva låtar ihop.

Som låtskrivare började Joy få ut sina första låtar 2005. Förra året var han en av upphovsmännen till Ulrik Munthers bidrag Soldiers som kom på tredje plats i Melodifestivalen.
Joys hustru Linnea har arbetat professionellt som sångerska i mer än tio år och körat bakom bland annat Ace of Base och Carola.

Vad tycker du och Linnéa om Finlands Eurovisionsbidrag?

– Vi tycker det att det är en bra catchy poplåt, den känns väldigt 2013. Krista har en riktigt bra röst med attityd. Vi tycker den platsar i finalen!

---

JOYS & LINNÉAS LÅTLISTA (Fem första av Joy, fem sista av Linnéa)

1. I Follow Rivers - Lykke Li  "Grym låt och sound, artist med Integritet, en av mina favoriter, gillar enkelheten, och mystiken."

2. Say Goodbye - Katherine McPhee  "Fin ballad med country-ton, Enligt mig en mkt välskriven tidlös låt med en fantastisk text."

3. You - Outtrigger  "Kul att ett metalband gjort sover av våran låt You. Mycket bra version, tycker jag."

4. Soul Burn - Meshuggah  "Fet!! bästa svenska metalbandet, gammal låt men mycket god!!"

5. You -Robin Stjernberg   "Måste ju ha med denna låt i våran spellista."

6. Brother - Matt Corby  "Fantastisk låt och röst, denna låt var lite av en inspiration för You."

7. Get mine, get yours - Christina Aguilera  "En låt som fortfarande håller, Christina låter väldigt avspänd vilket är skönt att lyssna på."

8. Sail -  Awolnation  "Skitig produktion, trasig sång riktigt rå och skön, allt behöver inte alltid vara perfekt enligt en mall."

9. Out of it -  Fallulah  "Dansk artist, en av mina favoriter. Naivt och eget men ändå lättillgängligt. Bättre än många svenska liknande artister." 

10. Freak -  Urban Cone  "Svenskt band, vi tror att dessa har världspotential, grym refräng."