TJUVSTART. My Degert lämnade den trygga tillvaron som anställd och grundade eget företag några år tidigare än hon ursprungligen planerat. Men. ”Jag har inte ångrat mig en sekund.”

Kreativ i kollektiv i Kronohagen

En inredningsarkitekt, några webbdesigner och konceptplanerare delar kontor och studio i Kronohagen. Alla har egna företag och kunder, men samarbetar då kreativiteten tryter eller de behöver hjälp från en annan bransch. Inredningsarkitekten My Degerth förklarar varför fler är bättre än få.

I september 2012 sade tjugosexåriga My Degerth upp sig från design- och möbelföretaget Skanno för att grunda sitt eget företag. I dag jobbar hon heltid som inredningsarkitekt och har bland annat gett ett ansiktslyft åt bageriet Kannistos affärer i Helsingfors.

Degerth studerade inredningsarkitektur och industriell design i Florens i tre år, varav ett halvår som utbyteselev i Bangkok. När hon fick veta att Helsingfors skulle bli designhuvudstad flyttade hon tillbaka till Finland och fick jobb i en möbelaffär.

– Jag hade alltid vetat att jag vill grunda ett eget företag, men beslöt mig för att söka jobb i en möbelaffär av två orsaker: Jag ville bli bättre på att prata finska och lära mig allt som finns att veta inom branschen.

Inredning handlar inte bara om utseende. Många företag tänker bara på form och stil och struntar i funktionaliteten, säger My, och det är här hon vill komma in med sakkunskap och hjälpa dem att hitta både snygga och funktionella lösningar.

Betong, koncept och arkitektur
Degerth fick jobb i inredningsbutiken Casuarina och blev ett år senare handplockad till Skanno. Där stannade hon i ett drygt år och grundade sedan sitt eget inredningsarkitekturföretag.

– När jag sade upp mig kontaktade grafikern Janne Hänninen mig. Han jobbade på kreativa byrån Leroy och undrade om jag var intresserad av att flytta in i samma studio som Leroy och webbdesignföretaget Milk & Chocolate satt i. Det ville jag!

Sammanlagt sitter det nio personer på kontoret i Kronohagen. Alla har egna kunder och egna projekt, men samarbetar också fritt med varandra.

– Det har hänt att jag kommit till kontoret när någon håller på att gjuta betong inför fotograferingar följande dag. Folk går verkligen för fullt in för att skapa det snyggaste och de bästa lösningarna. De flesta av oss är under trettio och fortfarande barnlösa, vi kan med andra ord jobba långa dagar. Vi umgås som vänner och lunchar nästan varje dag tillsammans. Det är ett fantastiskt kreativt flöde.

Hjälp när man kör fast
Enligt Degerth är det enormt utvecklande för henne att prata om sina egna projekt med folk från andra branscher.

– Man får alltid hjälp om man kört fast i ett projekt, dessutom kan våra företag samarbeta med vissa kunder. Kannistos bageri är ett exempel på det. Det att vi jobbar under samma tak gör det naturligtvis lättare för oss att diskutera olika lösningar kring projekten.

Degerth berättar att hon hade tänkt säga upp sig och starta sitt eget företag när hon var lite äldre, men att hon i dag inte ångrar sig en sekund.

– Jag kan leva på mitt eget företag, inte ännu ett lyxliv, men jag överlever.

 

MY DEGERTH

Ålder: Fyllde 26 förra söndagen.
Bor: I en sekelskifteslägenhet på Bangatan.
På nattygs­bordet: The Imperfectionists av Tom Rachman.
Favoritmöbel just nu: Min Venetian Mirror från början av 1900-talet.
Det bästa med jobbet som inredningsarkitekt: Responsen från kunderna.