TAR DET COOLT. "Jag bryr mig inte så mycket om musiken just nu, det är mycket annat på gång", säger Qruu som låtit nya albumet leva sitt eget liv. "Kanske tiden kommer att göra en push för det senare." (Foto: Christoffer Relander)

Qruu är veckans dj

Finlandsvenska rapparen Johan ”Qruu” Kvarnström släppte sitt andra album Brorsa från en annan morsa i början av året, men ser redan framemot nästa. Men först ska det bli ett diktprojekt med rap­lyrik – och förstås en låtlista för Hbl Fredag.

– Jag måste erkänna att jag varit lite inaktiv med att marknadsföra nya plattan, men responsen har varit bra, säger Qruu som på lördag ger en homecomingkonsert på Karelia i Ekenäs, dit han återflyttade i höstas.

Privatlivet har varit rätt upp och ned också, berättar rapparen, med heltidsjobb, barn och kärleksdrama som stulit energi under vintern.

– Om bara hjärtat var logiskt så skulle allt vara så mycket lättare, säger Johan.

På lördagens Qruu-spelning har han som vanligt med sig Dizi, och nu också polarna Dj Tee, Advice och OSQ samt Tapio Kantele på trummor.

– Det blir en bra kväll, jag har själv fått styra upp allt.

Trots att han ”inte brytt sig så mycket” om att pusha sin musik ut i världen finns det en stad som Qruu längtar efter att uppträda i snart.

– Jakobstad, där har vi aldrig varit. Väntar på inbjudan.

Qruu med vänner live på Kulturhuset Karelia i Ekenäs lördagen 23.2. Kolla veckans låtlista här nedan! 

1. Ken Ring, Lutan Fya – Poverty
"Det är den här typen av låtar som borde spelas på radion; angelägen och stämmer till eftertanke ur ett globalt perspektiv. All respekt till Ken, jag är ännu glad över att vi fick honom till Ekenäs på gig för ett par år sedan."

2. Rage against the machine – New Millennium Homes
"Rage against the machine är det ultimata i min musikvärld. Kan nästan ännu inte begripa att jag faktiskt sett dem live och hur grymt det var, på Hultsfredsfestivalen 2008."

3. Andreas Grega – Rädslan
"Var kom den här gåvan ifrån liksom? En punkare gick in i studion med hiphop-producenten Astma och så kom de ut med något lika unikt som berörande."

4. Allyawan – Skitsamma
"Har inte längre toppkoll på ny svensk hip-hop, men lyckligtvis ramlade jag över denna låt. Spelar alltid den här då det är gräl och bråk i mitt liv; höjer volymen och bitterheten blåser bort."

5. Tony Rissla – Älskade du
Har du hört den här? Nej jag tänkte väl det. Ändå är det mitt mål att kunna göra en så här bra och känsloladdad låt. Det skulle tydligen inte göra en känd, men då ska man väl också säga skitsamma...

6. The Offspring – Self Esteem
"Lyssnade sönder den här jäveln redan i lågstadiet då jag inte ens förstod orden. Drygt femton år senare har jag spelat den om och om igen eftersom en stor del av verserna ringar in mitt kärleksliv anno 2012 med stor precision."

7. Petter – Vinden har vänt
Mitt liv förändrades då jag första gången hörde denna låt på radion under en gymnastiklektion 1998. Funkar alltid.

8. USCB Allstars – 12 steps
"Älskar ska-musik och här är en stor favorit. Grämer mig att jag upptäckte band som detta och Chickenpox så sent att jag inte hann se dem live."

9. Roffe Ruff – Jag är din
"Det viktiga är inte vem som döljer sig bakom den mystiske rapparens dödsskallemask. Må så vara att det är en vokalist från föregående låt, det viktiga är att Roffe Ruffs Barrabas antagligen är den ärligaste svenska hiphop-skivan någonsin."

10. Looptroop – Last Song
"Då Looptroop släppte The Struggle Continues var det som en religiös högtid för mig. Lyssnade igenom den rituellt efter skolan och var helt omtumlad då den här mäktiga avslutningen tonade ut. Jag har inte tänkt dö innan jag är gammal och grå, men den dagen får man gärna spela den här på begravningen, och faktiskt lyssna på texten..."