Liisa Nassir Tolonen – lärare och folkbildare. (FOTO: Lars Svennersten)

Liisa Nassir Tolonen är veckans dj

Liisa Tolonen är ett bekant ansikte för Min Morgons tittare, där hon lett den månatliga musikklubben. Till vardags är Liisa lärare vid Arcada, men passionen är att missionera för finsk popmusik i Stockholm.

Vi på Hbl Fredag lät Liisa själv berätta vem hon är, och hur hon som finska hamnade på andra sidan Bottenviken och gled in i evenemangsproduktion.

Så här lät det i ett brev från Sydostasien, dit hon flytt vintern för några veckor i januari, innan musikklubben återvänder till Min Morgon på tisdag 29.1 klockan 8. 

"Hej!

Sitter här på hotellet i Kuala Lumpur och funderar över vem jag egentligen är.

Jag, mannen och barnen hade just flyttat från vår "gröna vågen 2"-period i de östgötska skogarna till betongens, asfaltens och miljonprogrammens Stockholm. Hade redan börjat frilansa på Sveriges Radios finska redaktion med en programserie om finsk jazz, polus att jag gjorde diverse inslag till ungdomsredaktionen. Såg genast min chans att åka till festivaler för att rapportera från plats till finska radion.

Det var då jag märkte – till min fasa – att det var väldigt lite eller inga finska akter alls på svenska festivaler. Hultsfred hade i och för sig Eläkeläiset nästan som husband, men där någonstans tog det slut. Och vad visste svennebanan egentligen om finsk musik? Inte mycket mer än möjligen Hurriganes och Hanoi Rocks.

Funderade på om det fanns en möjlighet att bilda folket i mitt nya hemland, så jag började med det som var mig närmast hjärtat – jazz. Hade kontakter i den lokala klubben Fasching där jag kunde kränga några idér, men något konkret tycker jag inte det riktigt blev.

Så småningom blev jag erbjuden jobb på Stockholms Jazzfestival. Här såg jag min chans att börja missionera. Jag tror att väldigt många av mina kollegor på jazzfestivalen blev något trötta på mina enformiga inlägg på möten "… och sen har vi den här finska frijazz trion, jag tycker vi bokar dom". Under åren hade jag turen att kunna ge åtminstone några finska akter möjlighet att spela på festivalen.

Jag började se ett mönster i mitt liv: Skaffa en spelplats där jag kan missionera om finsk musik var bra mycket intressantare än att göra det faktiska jobbet som jag var anställd för. Fortsatte dock med festivaljobb ända till 2011.

2007 grundades en förening, eller en ambulerande festival, eller en klubb, eller en bastu: Mokoma och mokoma.se (ja, vi är kompisar med bandet Mokoma också) ville utbilda svenskarna. Här handlade om finsk alternativ musik, alternativ konst och annat skoj. Vi fick stor uppmärksamhet nationellt med vårt första festival 2007 på finlandsinstitutet i Stockholm. 

Senare ändrade vi taktik och tyckte att klubbar är mera vår grej, det är så jävla mycket jobb med en festival. Jag var och är överlycklig att det finns fler än jag som klart och tydligt vill missionera för finsk musik i svennelandet.

För närvarande jobbar jag halvtid som lärare på Kulturproducentskap på Arcada i Helsingfors. Samtidigt fortsätter jag med mitt propagerande i Sverige, med olika klubbar och venues och hoppas på ett mera naturligare "kulturutbyte" mellan mina två länder. Och det vore väldigt kul att få betalt också för det man redan gör.

I morgon åker jag till Borneo!" 

Liisas lista, varsågoda! 

1. Yellow Elevator #2 - The Black Angels  "Har under flera år försökt skrapa ihop pengar till att åka till Austin Texas, missar deras konserter i Europa gång på gång …"

2. Born  A Trip - Mr. Peter Hayden  "Inga 3 min låtar här inte, rakt på bara. Imponerande!"

3. Tuba on the radio - INVADER ACE  "Tuba elgitarr och trummaskin genom ihopkopplade radios, behöver nog inte säga mer!"

4. Revolt - Daniel Savio  "Whoop och dansskor på. Skulle vilja vara lika cool som den här låten, videon cool den också."

5. Driving this road until death set you free - Zombie Zombie  "Fransk horror duo. Låten är ett måste så där sent på eftermiddag på en söndag."

6. The Language - MASERATI  "En till söndagsfavorit. Tänker inte missa detta i april på Kuudes Linja."

7. Too Tough to die - Neneh Cherry & The Thing  "10+ och ett klistermärke till dig Neneh!"

8.  Valolle - Lau Nau  "Så litet och vackert på ett osäkert och omedvetet sätt, kan bara gilla!

9. Muuri - Tiiu Helinä  "Hörde så klart på flow förra året och sen dess har denna låt följd mig ibland som ett irriterande örhänge."

Bonus: Himlen mot Helvetet - Slussenanalys  "Just så här känns det att stå i kalla och hjärtlösa världen och ändå så vackert och varmt!" (Se Slussenanalys på Youtube -red.)