MOT ALLA ODDS. Det är en djungel av regler och tillstånd som krävs innan festen kan bli av, vet Disco Dislocated-arrangören Matti Pentikäinen. (Foto: Susanna Vainioranta)

Malplacerade discon mot byråkrati

Vad är det som får hundratals partysugna att vallfärda till en öde magasinhall i ett förfallet industriområde utanför stan, i stället för att dansa bort natten på en lyxig och varm nattklubb i centrum? Fråga festfixaren Matti Pentikäinen.

– Vårt nya klubbkonceptet Disco Dislocated började i fjol som en del av designåret, men rötterna ligger i Alas-klubbarna som vi arrangerat sedan 2006, säger producenten, företagaren och musikern Matti Pentikäinen.

Tillsamman med kollegan Niclas Kristiansson har Pentikäinen hittills ordnat Dislocated-klubbar i en spårvagn, på en skonare, en dubbeldäckarbuss, en kinarestaurang och senast på Busholmens bunkers femte våning.

– Det finns en tydlig beställning på annorlunda happenings i stan. Men det är oerhört jobbigt att arrangera något på grund av Helsingfors stads byråkrati, säger Pentikäinen.

För kvällens fest har han lyckats få tillträde till en gammal industrihall i Byholmen, som ska rivas inom kort.

– Det säger något om hur blind byråkratin är, att när jag skulle hämta nycklarna till hallen påstod tjänstemannen att byggnaden redan är riven. Jag förklarade att jag precis kom därifrån och den nog står kvar.

En stad full av energi
Pentikäinen ser sin ambulerande klubb som besläktad med restaurangdagarna i stan, en gräsrots­verksamhet som svarar på ett sug hos den unga, urbana befolkningen.

– Staden är full av energi och vilja att göra nya saker och utveckla kulturen, men det verkar finnas ett lika kompakt motstånd hos de medelårlders herrar som styr stadens olika verk.

– Jag har stor respekt för något som Flowfestivalen, som orkat och lyckats rasera motståndet.

När Pentikäinen själv börjar tvivla på om det är mödan värt att fortsätta slåss, försöker han alltid minnas kultfilmen Wayne’s World 2 (1993).

– Varje gång Wayne tvivlar på om deras festival ska bli av, dyker det upp en vision av en indian för honom, som säger ”om du bokar dem, så kommer de.” Det brukar jag trösta mig med. Och hittills har det funkat. 

Sug efter något speciellt
Disco Dislocated har vuxit för varje evenemang, och populariteten likaså. Det är alltid en överrasknng var nästa klubb arrangeras, men trots det säljs biljetterna ut på förhand.

– Det sista knippet biljetter vi släppte sålde på tre minuter.

Enligt Pentikäinen har det dels att göra med suget efter nåt speciellt, men också med att artisterna är större än på tidigare klubbar.

– Vi har brittiska James Blake som är rätt etablerad redan, och därtill Mykki Blanco från New York, som är en av de mest intressanta artisterna just nu. Som inhemsk artist har vi duon Clouds som är på stark uppgång. 

I artistbokningen samarbetar Pentikäinen med sin gamla vän Valter Filosof som lämpligen råkar jobba på multinationella artistagenturen Livenation.

– Det är osannolikt att jag hade involverat Livenation om det inte varit för Valter. Ambitionen är att ha en personlig touch på de här festerna.

Flera av artisterna ställer också upp pro bono, den här gången också James Blake, som Pentikäinen känner sedan han spelade på Alas-klubben 2009.

–  Han diggar Clouds, så det var lätt för honom att säga ja.

Ett samtal till Sauli
Trots att kvällens fest är utsåld på förhand kan det löna sig att fika efter biljetter vid dörren. Magasinhallen R102 på Byholmsgatan 14 ligger alldeles intill Fiskehamnens metrostation, och för hemvägen sätts en tillfällig taxistolpe ut på gården.

– Som det ser ut nu kan man skida hit också, säger Pentikäinen.

Det kommer att bli ”några” Dislocated-klubbar till under våren, men var de ordnas är förstås hemligt tillsvidare. Men en våt dröm kan Pentikäinen avslöja.

– Presidentslottet står ju öde nu inför renoveringen, så jag tänkte ringa Sauli och fråga om vi inte kunde ordna en fest där. Han brukar ju vara sympatisk mot företagsamhet.

Andra ställen Pentikäinen siktat på är Gardesmanegen på Kaserngatan, men där fick han nej på grund av att Försvarsministeriet ligger alldeles intill. Krokar ligger ute också för att ta över Kronomagasinet i Sörnäs för en kväll, men …

– Den byggnaden är ett perfekt exempel på hur lite utvecklingsvilja det finns hos staden. 

Kampen för det nya Helsingfors fortsätter. Wayne's World-indianen lär få dyka upp för Matti flera gånger ännu i vår. 

VILKEN MATTI? Bor: På Drumsö. Familj: Skådespelerskan Maria Ylipää och ett gemensamt barn. Jobbar med: • Egna kommunikationsbyrån Two. • Klubbarrangör för bland annar Disco Dislocated. • Skivbolagsdirektör för Signal Life Records. • Spelade med electro­pionjärerna Ceebrolistics. • Gav 2008 ut soloalbumet Save The King under artistnamnet MattiP. • Ep:n Meme Is The New Riddim under artistnamnet Teeth kom 2012. Följande utgåva (Signal Life #4) kommer i februari. 

* * *

Disco Dislocated med James Blake (UK), Mykki Blanco (USA) och Clouds i magasinshall R102 på Byholmsgatan 14, fredag 18.1 kl. 22. Bekanta dig med artisterna via Spotifyplayern här nedan!