KONTEMPLERA MERA! Mattias Björkas lotsar lyssnaren bland självömkan, melankoli och nostalgi.

Mattias Björkas är veckans dj

Den här veckan ger Cats On Fire tre spelningar i Finland. Bandets frontman Mattias Björkas spikade därför ihop en låtlista för alla dem som inte kommer på konserterna.

"Glöm förfesten. Det här är en lista för dem som väljer att stanna hemma ensam och reflektera över sitt liv med en slarvigt blandad drink. Att gråta en skvätt i spritframkallad självömkan behöver inte alltid vara något negativt. Det kan tvärtom vara precis den rening själen behöver", skriver Cats On Fires frontman Mattias Björkas i en hälsning till Hbl:s läsare.

Det finlandssvenska indiebandets medlemmar är sedan flera år geografiskt utspridda på olika orter i Finland och Sverige, och Mattias flyger också in från Göteborg först några timmar före soundcheck på Tavastia i Helsingfors på onsdag. 

Det är skivbolaget Soliti som under slutet av veckan arrangerar en miniturné genom Finland för "sina" band. Cats On Fire kan man alltså se i Helsingfors på onsdag kväll med Big Wave Riders, Delay Trees och Astrid Swan, samt på lördag med Solitikollegan The New Tigers på Dynamo i Åbo. Däremellan blir det en avstickare till Jakobstad och Café After Eight på fredag kväll. 

Turnéplanen och -postern kan man kolla här

Men det viktigaste först: Mattias låtlista för alla dem som väljer att stanna hemma och deppa.

"Alla de här låtarna, förutom möjligen den sista, reflekterar olika nyanser i det breda spektret mellan självömkan, melankoli och nostalgi. Tanken är att de genom att bereda utrymme för dessa sinnesstämningar även skall glänta på dörren till något ljusare, men det kan vara feltänkt." 

Klicka på Spotifyplayern längst ner på sidan och spana in Mattias kommentarer till spåren. Varsågod och gråt!

* * *  

1. Phil Ochs - Rehearsals for Retirement (1969)  "I Ochs ögon var allt hopp förlorat. Det gällde såväl den proteströrelse som precis slagits i spillror som honom själv."

2. Peggy Lee - Where Did They Go? (1971)  "En åldrande stjärna undrar över allt livets goda som försvunnit med tiden."

3. Dr. Hook - Sylvia's Mother (1972)  "Ett självklart inslag under en kväll av självömkan är idealisering av sedan länge avslutade förhållanden som inte ledde någon vart. Men, för all del, ring henne och försök en sista gång."

4. Dory Previn - Angels and Devils The Following Day (1971)  "Dory Previn, som dog tidigare i år, presenterar en obehaglig sanning för sofistikerade män."

5. Joan Baez - Diamonds and Rust (1975)  "Bob Dylan är också lite nostalgisk över gamla förhållanden och ringer därför upp Joan Baez efter alla år. Baez tar tillfället i akt."

6. Chris Bell - You and Your Sister (1978)  "Här måste jag höja en varningens flagga för en speciellt typ av osund, manlig självömkan. "Your sister says that I'm no good / I'd reassure her if I could" är giftiga rader. Men hela kvällen är en balansgång, så vi godkänner detta."

7. Alf Robertson - Livet e ju som de e (2008)  "Ärrad av hjärtattacker och hjärnblödningar skulle österbottenbekante göteborgaren Robertson spela in ett sista album för producenten och låtskrivaren Björn Olsson. De hann bara med några låtar, däribland denna sluddriga livsbetraktelse, innan Robertson dog, på julafton 2008."

8. Håkan Hellström - Jag vet vilken dy hon varit i (2010)  "Tidigare nämnde Björn Olsson har skrivit musiken till den här låten, som i backspegeln var den absoluta pärlan på Håkan Hellströms senaste skiva."

9. Frank Sinatra - Cycles (1968)  "Även Sinatra börjar bli trött och fårad, men försöker tafatt dela med sig av sina visdomar."

10. Sonya Hedenbratt, Sten-Åke Cederhök m.fl. - Knö dig in  "Åtminstone i Göteborg skulle denna klassiker fungera som något som får en att bestämma sig för livet, människorna och den uppsluppna samvaron igen. Så i väg, schas! Du har redan grundat!"