SINGELN. Ring Of Fire (1963) blev en av Johnny Cashs mest kända låtar.

En dag i pophistorien | Ring Of Fire

Den 11 januari 1964 steg ett countryalbum för första gången till etta på amerikanska topplistan.

Albumet i fråga var Johnny Cashs platta Ring Of Fire (1963), som drevs till toppen av singeln med samma namn – en singel som inte saknat tolkningar.

Enligt Cashs hustru och artistpartner June Carter var det hon och Johnny som skrev låten "som en hyllning till kärlekens makt", medan Cashs första fru Vivian Liberto har en helt annan story:

”Johnny skrev den helt själv, hög på piller och alkohol, och det är ingen hemlighet att ringen av eld syftar på en viss kvinnlig kroppsdel.”

Den första att spela in låten var ändå June Carters syster Anita, som fick sex månader på sig att göra den till en hit. Hon misslyckades, och ”The Man In Black” tog tillbaka sin sång, lade till lite mexikanska mariachitrumpeter – och resten är musikhistoria.

Många yngre generationens fans hörde säkert Ring Of Fire för första gången i den internationella tv-reklamen för Levi’s jeans år 1993, vilken förebådade Johnny Cashs stora comeback under producenten Rick Rubins vingar året därpå. Cash och Rubin jobbade tätt ihop och spelade in musik ända fram till countrystjärnans död i september 2003. June Carter Cash hade avlidit exakt sex månader tidigare.