Systrarna Klara och Johanna Söderberg, aka First Aid Kit spelar på The Circus i Helsingfors i kväll. Foto: Neil Krug

Tillbaka med full kapacitet

De har spelat in med White Stripes-sångaren Jack White, legat etta på Svensktoppen och rört självaste Patti Smith till tårar. I kväll spelar First Aid Kit på The Circus i Helsingfors. Hbl fick en pratstund med Johanna Söderberg.

Ni har lyfts till skyarna det senaste året. Varför tror ni själva att ni blivit så stora och hur har det påverkat er?

– De senaste fem åren har vi spelat väldigt mycket och jobbat hårt. Vi gör inte musik för att bli stora utan hoppas att kärleken till musiken hörs när vi sjunger. Det svårt att förstå vad det är som händer. Vi har fått träffa så många av våra idoler och har samarbetat med dem, bland andra Patti Smith, Jack White, Paul Simon, Conor Oberst, Mike Mogis… det är helt fantastiskt.

I februari spelade ni på Tavastia. Då hade du förlorat rösten och Klara fick sköta sånginsatserna ensam. Hur kändes det?
– Det var jättetufft. Vi hade precis släppt skivan och skulle göra våra första spelningar och så blev jag sjuk. Vi gillar inte att ställa in spelningar så vi körde hårt och det funkade ju trots att just stämsången är vår grej.  Men nu är vi tillbaka!

Ni är 22 och 19, hur funkar det att turnera med sin syster och er pappa Benkt som är er ljudtekniker? Har man alls något privatliv?
– Vi tycker det funkar jättebra. Vi väldigt nära och har alltid varit mycket tillsammans. Vi tänker inte så mycket på han är vår pappa.  Han är inte med på turnén för att ta hand om oss som en pappa, även om han gjorde det i början när vi var 14 och 16.  Han håller sig borta från vårt kärleksliv.

Vilket är det konstigaste stället ni spelat på?
– En av våra första spelningar var på en nykterhetsförening. Vi skulle spela på kafé, men spelningen flyttades till föreningens lokaler. Det var jättekonstigt för Mark Bowen, som är skivbolagschef på Wichita Recordings, flög dit från London för att se oss. Vi var jättenervösa, men han skrev kontrakt med oss och vi har jobbat tillsammans sedan dess.

Vi firar självständighetsdag i dag. Vad betyder självständighet för er?
– Det är viktigt för oss att kunna vara självständiga i vårt musicerande, att kunna göra det vi vill och inte behöva passa in i någon mall. Folk har förväntningar om hur man ska vara och klagar på att man inte passar in. Därför har det varit viktigt att ha eget skivbolag. När man är ung är det lätt hänt att man blir utnyttjad.

Ni har sysslat med musik sedan barnsben. Er pappa Benkt sade i en intervju för SVT att det mesta fanns där från början. Är det så?
– Vi vill ju tro att vi har utvecklats. Man behöver känna att det går framåt hela tiden, men sången har alltid funnits där liksom låtarna och idéerna. Vi känner att scennärvaron och självförtroendet har utvecklats. Om vi nu gjorde en skiva skulle den vara bättre än den förra. Det var första gången vi var inne i en riktig studio och jag tror att vi kan arbeta ännu mer på arrangemangen och vågar ta ut svängarna ännu mer eftersom vi nu vet hur det fungerar.

Vad händer nu framöver, har ni nått nytt på gång?
– Vi tänker hela tiden på nästa skiva. Det har varit ett fullspäckat år med 112 spelningar hittills. Det är ändå viktigt att få ro att hinna bearbeta allt som händer. Därför planerar vi att ta lite tid nästa år och fokusera på nytt material.