EN SÄKER HIT. Marzi Nymans och Tatu Ferchens nyhetsjingel blir en av de mest spelade musikstyckena i Finland. Vad folk kommer att tycka om den är en annan sak. (Foto: Tor Wennström)

Berättelser i vrickad 7/8-takt

Det är inte ofta man får skriva en låt som garanterat kommer att spelas flera gånger varje dag året runt och på tv. Marzi Nyman och Tatu Ferchen gjorde jingeln till tv-kanalen Fyrans nya nyheter som börjar på måndag.

– Det är oerhört inspirerande att få skapa inom strikta ramar, säger multi­musikern och kompositören Markus ”Marzi” Nyman

Tillsammans med gamla vännen och bandkompisen Tatu Ferchen fick han av tv-kanalen Fyran uppdraget att ta fram en ”icke-traditionell, överraskande och känsloväckande” nyhetsjingel. 

– Tidsramen var av rent sibelianska proportioner med en maxlängd på 15–20 sekunder, skämtar Marzi.

Tidigare i år blev det klart att kanalen tänker förnya sättet att presentera nyheter i Finland då man anställde nöjesprofilerna Marco Bjurström och Katja Ståhl som ankare. Samtidigt slås Fyrans och Helsingin Sanomats nyhetsredaktioner ihop.

I motsats till de traditionella, pompösa nyhetsjinglarna ville Tatu göra något organiskt och ”stompigt”.

– Bort från John Williams-stuket, som Marzi uttrycker det.

Arbetet började med rytmerna.

– Vi fick tillgång till Avanti-salens hela percussionsarsenal, men vi märkte att de tomma intrumentlådorna gav ett häftigt sound, berättar Tatu.

Till slut blev det över trettio spår med trummor och slagverk.

Sammanlagt består jingeln, som har premiär på måndag 3 december, av 170 ljudspår. Marimba, vibrafon och stråkar blev de ledande instrumenten.

– Beställningen var att den ska överraska, så Tatu expereminterade med 7/8-takter, berättar Marzi.

– Det var för att få ett lite vrickat stuk. Man ska inte genast få grepp om den, för den ska ju hålla för lyssning varje dag, flera gånger. Då är det bra om den öppnar sig långsamt.

Samarbetet mellan de gamla vännerna kom igång som smort, trots att man inte jobbat ihop just alls, utanför coverbandet Hemma Beast.

– Jag förstår helt enkelt inte hur Marzi ser på musik, säger Tatu. Han är ju ett geni, så jag slapp spänna mig och vara nervös. Man förivrar sig, och så går det av bara farten.

– Tack för de varma orden, säger Nyman som parallellt jobbat med att skriva kammarmusik och arrangera partitur för stadsorkesterns kommande julkonserter.

Nyhetsjinglar har ofta karaktären av brådska, men duon ville göra en melodi som ”stöder berättelser.”

– Nyhetsankarnas beställning var att när jingeln tonar ut ska man ha känslan av att ”nu serveras Finlands största och viktigaste nyheter”.

– Jag hoppas det blir debatt om jingeln. Då har vi lyckats.

Fyrans nya nyheter från och med 3.12 klockan 18.30.