DOCTOR DO-GOOD. Sam Huber är en av artisterna som ställer upp på välgörenhetskonsert för indiska barn. (Foto: Cata Portin

Sam Huber sjunger för rent vatten

Våren 2010 grundade ättlingar till välgöraren Eva Ahlström en stiftelse för socialt ansvar. På lördag arrangerar man sin andra galakonsert för rent vatten och hygienupplysning i indiska Mundra, där fa­mil­je­företaget har en fabrik.

På lördag ordnar Eva Ahlströms stiftelse välgörenhetskonserten Eva on Stage på Savoy-teatern i Helsingfors. På scen står bland andra Ronya, Sami Saari, Umo Jazz Orchesta och Sam Huber, som själv är en ättling till Eva Ahlström. På repertoaren finns soul, funk, disco och hiphop.

– Alla som uppträder gör det utan ersättning, och alla biljettintäkter går oavkortat till välgörenhet i Indien, säger Sam.

– Jag antar att välgörenhetskonserter kan föra tankarna till en amerikansk modell där välfärdssamhället inte är lika etablerat som här, men jag tycker inte att det ena utesluter det andra. Välgörenhet är välkommet också i Finland.

Eva Ahlströms stiftelse jobbar i samarbete med större nationella och internationella organisationer. Projektet WASH i Indien sköts i praktiken av Unicef.

– Det handlar om så enkla saker som att lära barnen att tvätta händerna och att göra sina toalettbestyr på ett visst ställe långt från matlagningsplatser. Och naturligtvis till att säkra tillgången till rent vatten, säger Maria Bondestam som sitter i stiftelsens styrelse.

Eva Ahlströms stiftelse grundades 2010 av släktens kvinnor. I Eva Ahlströms anda är stiftelsen humanitärt inriktad och jobbar främst med fokus på kvinnor, barn och unga. Enligt Bondestam valde stiftelsen just Indien eftersom Ahlström Abp har en fabrik där.

– Vi ville ge någonting tillbaka till Indien eftersom vi själva genom fabriken har en anknytning till landet, säger Bondestam.

Stiftelsen har också lokala projekt i Finland. Släkten har sina rötter i området kring Björneborg. I samarbete med församlingen i Norrmark delar de ut matpaket och stöder mödra- och skyddshem i samma region.

Den första Eva on Stage-konserten ordnades i fjol, och då samlade man ihop 16 000 euro. Enligt Huber år målet att överträffa fjolårets resultat.

– Förra året spelade vi på Sandels och publiken bestod till åttio procent av våra egna släktingar. I år har vi fler kända namn och en högre profil. Vi riktar oss utåt och hoppas på en större publik, säger Huber.

Välgörenhetskonserten Eva on stage ordnas den 24 november klockan 18 på Savoytea­tern. På scen ses Umo Jazz Orchestra, Fabulettes, Sami Saari, Sam Huber och Ronya.