Foto: Hbl arkiv/Leif Weckström. Några av eldsjälarna bakom Produforum är Anki Hellberg-Sågfors, Jessica Lerche och Matilda Sundström.

Produforum i Nyland avslutar sin verksamhet

På torsdag firar Produforum Nyland sin femte och sista födelsedag på Korjaamo i Helsingfors. En målsättning har varit att jobba för sektoröverskridande kulturverksamhet och införa finlandssvensk kultur i vården, utbildningen och företagsvärlden.

– Vi är mest nöjda över att vi har lyckats samla människor från olika kulturområden kring ett och samma bord och fått dem att samarbeta. En av målsättningarna har också varit att införa kultur som verktyg i vården, företagsvärlden och i olika utbildningar, säger Carl Lindgren, projektkoordinator för Produforum Nyland.

Produforum har under de senaste åren blivit ett välkänt nätverk för kulturaktörer i Svenskfinland. Produforum Nyland, som verkar i huvudstadsregionen, västra och östra Nyland, var det första Produforum-projektet som startades och vid årsskiftet tar finansieringen för EU-projektet slut.

– I våras utredde vi möjligheterna att söka tilläggsfinansiering, men fem år är den maximala projekttiden.
Målet har varit att stöda det fria kulturfältet på svenska i Nyland genom bland annat handledning, gemensam marknadsföring, kontorsutrymmen, gemensamma utställningar och kurser. Verksamheten i Nyland har cirka 150 fasta och en hundratal mindre aktiva kulturaktörer.

Svensk kultur till finska skolor
I dag finns Produforum också i Österbotten och Åboland. En del av Produforum Nylands verksamhet har överförts till kulturinstanser såsom Luckan, Kulturhuset Grand i Borgå och Produforums riksomfattande projekt.

Hur väl fungerar samarbetet inom det finlandssvenska kulturfältet?
– Synligheten har ökat och samarbetet konstnärer och grupper emellan blivit bättre, speciellt inom den fria scenkonsten. Men en sak som vi borde samarbeta kring är att få den svenskspråkiga kulturen att nå ut till den finskspråkiga befolkningen, till exempel genom att införa mer svensk kultur i finska skolor, säger Lindgren.

Kulturkontakt Nord, Svenska nu, Hanaholmen och Pohjola-Norden gör ett bra jobb och har goda kontakter till skolorna, säger Lindgren.
– Jag skulle ändå vilja att vi gör ännu mera för att inkludera den finskspråkiga befolkningen i den nordiska samhörigheten. Kan till exempel en teatergrupp på svenska berätta om Finland som en del av det Svenska riket på en historielektion?

På Produforum Nylands avslutningsfest håller bland andra Pekka Haavisto (Gröna) tal och den västnyländska vokalensemblen Nonette uppträder. Projektets slut uppmärksammas också med en utställning på Luckan fram till den 30 november.