MRS PRESIDENT. Eeva Lehto bossar för Turbojugend Helsinki. (Foto: Cata Portin)

Öl, vänskap och norsk punk

I kväll spelar det norska bandet Turbonegro i Helsingfors. Det betyder fest för fanklubben Turbojugend. Eeva Lehto är president för Helsingforsfalangen.

Turbonegros konsert på Tavastia är den första på många, många år, och slutsåld sedan länge. För bandets internationella fanklubbs Finladssektioner betyder det högtid. 

Turbojugend fungerar lite som en motorcykelklubb, fast utan motorcyklarna. Den gemensamma nämnaren för medlemmarna är, förstås, att gilla Turbonegros musik, samt (och kanske ännu viktigare) att ha en ”kutte”, alltså en jeansjacka med Turbonegrologga och namnet på sin egen Turbojugendfalang.

– Kort sagt kopplar Turbojugend samman bandets fans med denim, säger Eeva Lehto som är president för lokalföreningen Turbojugend Helsinki.

Men enligt Lehto är musiken inte allt. Hon skulle vara en Turbojugend även om hon inte längre gillade låtarna bandet gör, eller till och med fast jeansjackan skulle brinna upp.

– Turbojugend är en state of mind.

Jordskredsseger
Lehto är själv en av grundarna till den lokala fanklubben Turbojugend Helsinki.

– Jag och mina goda vänner Harri och Jani diggade bandet. Vi gick på en konsert i Oslo 2003 och när vi kom hem till Finland ville vi gå med i en fanklubb. Vi kände bara till Turbojugend Oulu och Turbojugend Kallio, och eftersom Uleåborg låg så himla långt bort och vi inte fick tag på någon i Berghäll beslöt vi oss för att grunda vårt egna Turbojugend Helsinki.

Över varsin öl röstade trion om vem som skulle bli president.

– Jag minns inte om siffrorna blev 3-0 eller 2-1, men jag vann omröstningen. Harri och Jani fick bli vicepresidenter.

Vem som helst kan grunda
Presidenten för Turbojugend Helsinki är själv ingen typisk representant för fanklubben. Den typiska Turbojugendmedlemmen är enligt Lehto en arbetsför man på drygt trettio som lever i ett kulissäktenskap och idkar dekadent leverne om nätterna och alltid är iklädd sin jeansjacka.

– De kvinnliga medlemmarna i Turbojugend är fortfarande i minoritet, men vi kvinnor kompenserar vårt fåtal genom att vara extra högljudda i stället, säger Lehto.

Vem som helst kan antingen ansöka om medlemskap i en Turbojugendgrupp eller grunda en egen filial.

– Det finns inga standardiserade intagningsriter, vill man bli medlem är det bara att kontakta presidenten eller någon av medlemmarna. Vissa klubbar tar inte in några nya medlemmar, men man kan man alltid grunda sin egen Turbojugendfilial. En klubb kan bestå av bara en person.

– Många av oss träffas varje år i Hamburg på Welt Turbojugend Tage för att lyssna på musik, möta upp med kompisar och dricka Astra, världens äckligaste öl.

Turbojugend är en fanklubb som fortfarande växer och Lehto hoppas att den kommer att finnas kvar långt efter att bandet upplösts.

Det var i och för sig nära redan ett par gånger, när gitarristen Euroboy  drabbades av cancer 2008 (han överlevde) och när ursprungliga sångaren Hank von Helvete lämnade gruppen 2010.

Har man lust att bonga livs levande Turbojugend kan man titta in på Bar Base på Kalevagatan före konserten i kväll. Och sannolikt också efteråt.

– Det beror lite på i hurdant skick vi är efter att bandet spelat …

Turbonegro (NOR) live på Tavastia fredag 16.11 och på Klubi i Tammerfors lördag 17.11.