Kulturen och bildningen drar åt olika håll, menar Fredrik Hertzberg som är en av de frilansande litteraturkritiker som får gå från Svenska Dagbladet.

Svensk kritikerslakt oroar

Svenska Dagbladets kulturredaktion gör sig av med en lång rad kritiker, av vilka flera varit tidningens medarbetare i decennier. En förlust för både bildningen och den finlandssvenska litteraturen, säger Fredrik Hertzberg som är en av dem som tvingas lämna sitt ­uppdrag.

Bland dem som fått gå finns tunga namn som Magnus Eriksson, Tom Hedlund samt finlandssvenska Michel Ekman och Fredrik Hertzberg. Sistnämnda är en av få kritiker som lyft fram den finlandssvenska litteraturen i svensk press.

Enligt honom handlar nedskärningarna på SvD inte enbart om ekonomi utan om en förändrad syn på vad som kännetecknar en bra kritiker.
– Det sägs inte rakt ut men underhållningen har blivit viktigare än sakkunskapen. Man vill vara säker på att texterna läses och odlar därför en ny typ av skribentprofiler som läsarna förväntas efterfråga. Uttryckligen talar man däremot om föryngring och jämnare könsfördelning bland recensenterna.

Tidigare har SvD gjort sig känt för att uppmärksamma också den smala litteraturen, däribland den finlandssvenska. Nu vill man i stället satsa på ett tydligare urval och samhällsdebatt, sådant som diskuteras på Facebook. I det sammanhanget signalerar SvD att finlandssvensk litteratur inte är tillräckligt ”sexig”, gissar Hertzberg.

– Utvecklingen hänger ihop med ett minskande intresse för bildning, i en tid när kulturredaktionerna verkligen borde inse att den har ett funktionellt värde. Den kulturella offentligheten börjar allt mer likna USA där icke-kända författare och konstnärer inte recenseras över huvud taget.

Hertzberg kallar ”kritikerslakten” för en domänförlust men säger att han fortfarande hoppas på möjligheten till ­recenserande översikter av den finlandssvenska ut­givningen en gång per halvår.

– Säkert är att den här sortens litteratur inte kan räkna med lika stor genomslags­kraft längre samtidigt som bilden av Svenskfinland blir allt mer diffus i Sverige. För kritikerna personligen innebär uppsägningarna att betydelsefulla arvoden går förlorade. Vi blir fattigare.

Martin Jönsson, ny kulturchef på Svenska Dagbladet, säger för sin del att den mediala beskrivningen av kritikeruppsägningarna inte är rättvis.
– Vi har haft en stor grupp litteraturkritiker: mer än 50 stycken, vilket blivit till en ohanterligt stor krets för att kunna ha en bra och regelbunden dialog. Kritikerna har fått för få böcker per år och ingen har varit nöjd.

Enligt Jönsson har gruppen tillåtits växa fritt.

– Nu ska vi jobba med en mindre grupp – och dessutom rekrytera några nya. Därför har vi avslutat samarbetet med en grupp mestadels äldre kritiker.

Hur tänker ni i framtiden bevaka finlandssvensk och finsk litteratur?
– Vi har inte tagit några principbeslut om en ändrad bevakning av några särskilda områden.