Pertti Jarla och Juba Tuomola överlägger skrivprocessen av pjäser. (Foto: Axel Gärkman)

BOKIT | Seriefigurer i rampljuset

Fingerpori-tecknaren Pertti Jarla och Juba Tuomola, tecknaren av Viivi & Wagner, samtalar om hur processen att överföra en serie till skådespel går till.

På Kullervo-scenen fick man under söndagens bokmässa lyssna på tankeutbytet mellan serietecknarna Pertti Jarla och Juba Tuomola. Jarla är känd som teckaren av Fingerpori, skämtserien som går i bland annat i Helsingin Sanomat, medan Tuomola skriver och illustrerar den kända tecknade serien Viivi & Wagner. Diskussionen rörde sig kring ämnet hur man omvandlar en serietidning till teater, och vilka regler som bör följas.

Tre pjäser av Viivi & Wagner finns redan, medan Fingerpori första gången såg scenljuset i september detta år. Jarla och Tuomola gav sina egna insikter om hur överflyttningen av seriekaraktärer från papper till skådespel kan gå till, och tog upp vilka oskrivna regler som kan vara välgörande för processen.

Inte härma teckningarna

"En viktig sak för pjäsen är att skådespelarna inte härmar serien för mycket", anser Jarla. "Man får inte piska fram dess urpsung i onödan. Det leder till en flummig handling där huvudpersonena inte helt förstås".

Enligt Tuomola hjälper det också mycket att hitta på egna versioner av serien. Som exempel på detta berättade han om en sommarteater som ändrade en kvinlig karaktär till en man, vilket enligt honom var mycket komiskt och fungerade bra.

Man bör inse att tekniken för att skriva en pjäs starkt skiljer sig från tekniken att rita serier, tycker serietecknarna.

"Då man ritar serier går man från steg till steg: Ett, två tre, fyra", säger Tuomola. "Om man försöker göra likadant under skrivprocessen för pjäsen, kan handlingen bli ologisk".

Om sina framtidsplaner var båda tecknarna osäkra. För tillfället kommer bägge att fortsätta med ritandet, medan pjäserna går på teater.

"Inget är ännu bestämt, vad som helst kan hända", avslutade Jarla.

Skribenten är Hbl:s juniorreporter på Helsingfors bokmässa.