Sluta med snobberiet, pröva ett öppet sinne i stället, tycker Hbl:s vinbloggare Linda Forssell.

Fem frågor till Hbl:s vinbloggare Linda

På fredagen kan man träffa Linda Forssell också utanför internet. Hbl:s vinbloggare berättar om viner och delar ut smakprover på Vin, mat och det goda livet-mässan som ordnas i samband med bokmässan i Mässcentrum.

1. Hej Linda, vad gör du på mässan?

– Jag kommer att stå på Mikä Viini-avdelningen som vinkonsulent, dvs jag låter folk smaka på vinerna, berättar lite om dem och besvarar eventuella frågor. Ju aktivare och nyfikna besökare desto roligare är det!

2. Vad ser du för trender inom vinbranschen just nu?

– Det ekologiska tänkandet fortsätter också inom vinvärlden, och endel producenter har valt att ta steget ännu längre än till enbart druvorna. Till exempel har plastflaskorna och påsvinerna vunnit mark emot de tunga glasflaskorna. Den första pappersflaskan lär faktiskt nyligen ha kommit ut i den brittiska handeln, och blivit väl emottagen!

3. Vad dricker du själv helst i höst? 

– Jag märker att det blivit höst när de vita byts ut mot röda, och för tillfället har jag har en portugisisk period. Det kommer många intressanta, unika och komplexa viner därifrån, varav Alkos representation inte alls är dålig.

4. På din andra blogg skriver du om nyheten att barn som bor i Bordeauxdistriktet i Frankrike kommer att få lära sig grunderna till vin i skolan, borde finländarna lära sig mer om viner?

– Vinet kunde gott tas ner från piedestalen, och man kunde förhålla sig till det på ett lite mer avslappnat sätt här i Finland. Viktigare än att kunna en massa är att vara nyfiken och ha ett öppet sinne. Man behöver inte alltid låsa sig vid en och samma sort, utan kan modigt prova också sånt man är obekant med från förr, och är man osäker kan man rycka en försäljare i armen och be om tips.

5. Hur väljer du vinerna du skriver om på bloggen?

– Vissa viner får jag hemskickade av importörerna, och vissa köper jag själv - de jag gillar bäst hamnar oftast i bloggen. Dessutom går jag ofta enligt årstiden och olika högtider, då jag vet att läsarna gärna tar emot passande dryckesförslag. 

Linda Forssell bloggar på vin.hbl.fi