Zlatan. Foto: Janerik Henriksson

Zlatan kan få Augustpriset

Nomineringarna till det årliga svenska Augustpriset avslöjades i dag. En av dem som har chans att vinna är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

När nomineringarna till litteraturpriset presenterades på måndagen överraskade den svenska fotbollsstjärnan genom att nomineras i fackboksklassen genom sin och David Lagercrantz biografi Jag är Zlatan Ibrahimovic.

Boken nominerades med motiveringen: "En till synes oretuscherad rundtur som lockar även den som inte alltid vandrar på litterära vägar" och den tävlar mot bland andra Martin Gelins reportagebok Den amerikanska högern och Ingrid Carlbergs Raoul Wallenberg-biografi Det står ett rum här och väntar på dig.

I den skönlitterära tungviktarklassen nominerades Johannes Anyurus papparoman En storm kom från paradiset, Eija Hetekivi Olssons debut Ingenbarnsland, Peter Fröberg Idlings Pol Pot-skildring Sång till den storm som ska komma, Cilla Naumanns Springa utan åror, Göran Rosenbergs självbiografiska Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz samt Sara Stridsbergs Medealand och andra pjäser.

Bland de nominerade i barn- och ungdomsklassen finns bland andra tidigare vinnaren Pija Lindenbaums Jag älskar Manne och Emmy Abrahamsons The only väg is up.

Augustpriset har fått sitt namn efter August Strindberg och är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.  Monika Fagerholm är den enda finlandssvenska författare som tagit emot priset. Hon fick det 2005 för Den amerikanska flickan.

Årets Augustgala äger rum i Stockholm den 26 november och leds av författaren Daniel Sjölin. Priset i varje kategori är en bronsstatyett samt 10 000 euro.

Årets Augustnomineringar

Skönlitteratur:
En storm kom från paradiset, Johannes Anyuru
Ingenbarnsland, Eija Hetekivi Olsson.
Sång till den storm som ska komma, Peter Fröberg Idling
Springa med åror, Cilla Naumann
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, Göran Rosenberg
Medealand och andra pjäser, Sara Stridsberg

Fackbok:
Det enda könet, Katrine Kielos
Ur regnskogens skugga, Daniel Rolander, James Dobreff, Helene Schmitz, Arne Jönsson
Det står ett rum här och väntar på dig. Berättelsen om Raoul Wallenberg, Ingrid Carlberg
Den amerikanska högern, Martin Gelin
Jag är Zlatan Ibrahimovic, Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Sanningens vägar: Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, Monica Lauritzen

Barn och ungdom:
The only väg is up, Emmy Abrahamson
Jag blundar och önskar mig något, Moa-Lina Croall
Jag älskar Manne, Pija Lindenbaum
Elin under havet, Sofia Malmberg
Jag är världen, Mårten Melin
ABC å allt om D, Nina Ulmaja