IN LÖVE! Joanna och Sonja krisade i fjol, men beslöt sig ändå för att fortsätta med Blaue Frau. Nu visas deras tolfte uppsättning på Maria sjukhus.

Blaue Frau gör sjukhuset till teaterscen

Normkritiska teatergruppen Blaue Frau fyller sju år och gav i går premiärföreställningen till sin tolfte pjäs I stopped my body på Maria sjukhus. Pjäsen som handlar om döden, förlust och livet framförs av amatörskådisar i regi av Hanna Brotherus.

Joanna Wingren och Sonja Ahlfors gick på samma årskurs i Teaterhögskolan men blev inte goda vänner förrän fem år efter att de inlett sina studier.

– Vi förenades i frustrationen över teaterutbildningens ojämställdhet. Då man sätter upp klassiker och alltid utgår från att mannen är subjektet, förminskar man både kvinnors och mäns scenutrymme. I förlängningen leder det till att utbildningen blir obalanserad, säger Ahlfors.

Inspirerade av gästpedagogen Diane Torre beslöt Ahlfors och Wingren sig för att vända frustrationen till att skapa någonting nytt. Tillsammans med sex nordiska skådespelare grundade de den fria teatergruppen Subfrau, som skulle balansera upp bristen på jämställdhet. 

– Subfrau visade sig vara en tungrodd organisation, så Blaue Frau blev finländsk filial, säger Wingren.

Friteater parasiterar?

Ursprungligen var det meningen att Blaue Frau bara skulle göra en produktion, men tolv uppsättningar och sju år senare visade det sig att friteatergruppen var bestående.

– Förra året hade vi en kris och funderade på att sluta. Det är slitsamt att ständigt söka pengar och nya samarbetspartner. 

– I Svenskfinland har man dessutom en uppfattning om att samarbete med en friteatergrupp är samma sak som att låta den parasitera på den etablerade teatern, säger Wingren.

Just nu lever Blaue Frau på ett treårigt bidrag från Helsingfors stad, verksamhetsbidrag från Centralkommissionen samt stipendier.

– Det är dyrt att göra teater, men sedan 2007 har vi inte tagit andra teaterjobb än Blaue Frau. Vi föreläser också, men utöver det är vi mer arbetsgivare. Rollen har liksom smugit sig på oss, säger Wingren.

Blaue Fraus föreställningar har fortfarande grund i feminismen, men nu för tiden handlar gruppen också om normbrytande.

– Vi funderar mycket på vem som syns och hörs i samhället och på teaterscenen, säger Ahlfors.

Den aktuella föreställningen I stopped my body visas i en av de gamla sjukhussalarna på Maria sjukhus. Två av skådespelarna i pjäsen jobbar inte till vardags med teater.

– Båda kvinnorna har insjuknat i och tillfrisknat från cancer, och förmedlar sina upplevelser för publiken. Genom att ha involvera människor som inte är utbildade skådespelare får föreställningen en helt annan form, säger Ahlfors

Både Wingren och Ahlfors är överens om att det också på ett personligt plan är roligt att jobba med folk som inte är skådespelare till yrket. 

– Man får helt nya insikter i sitt eget jobb. Som skådespelare har man blivit utbildad att göra på ett visst sätt och sedan kommer någon och gör helt annorlunda! Det är roligt, jag tycker att teater ofta blir väldigt monotont, säger Ahlfors.

I stopped my body visas på Maria sjukhus, Lappviksgatan 16, byggnad 3 till november.