Foto: Lehtikuva/Taneli Männikkö

Guillous senaste bokserie tar sig an 1900-talet

Om någon trodde att Jan Guillou skulle minska på takten efter att han spräckte pensionsåldern, trodde han eller hon fel. Den omtvistade författarens senaste projekt bleknar inte vid sidan om serierna om Hamilton och Arn. Den här gången tar Guillou an "det stora århundradet", 1900-talet, genom ett släktepos som koncentrerar sig på tre norska bröder.

Den andra delen av serien Brobyggarna har precis kommit ut på svenska och heter Dandy. Den finska översättningen av första delen väntas komma till salu nästa vecka. Arbetet med den tredje delen, som utspelar sig i tyska Weimarrepubliken, är redan i gång. Den 68-åriga författaren klarar fortfarande av att producera en tegelsten per år.

Guillou tänder omedelbart när man frågar om 1900-talets betydelse för mänskligheten.

– Det finns inget annat århundrade som har varit lika betydelsefullt för mänsklighetens historia. På ett århundrade hände lika mycket som under de föregående några tusen åren, på gott och ont, säger Guillou i sin hemtrakt i Östermalm i Stockholm.

– Århundradet inleddes med häst och kärra och bara drygt 50 år senare landade människan på månen.

I farfars fotspår

Enligt Guillou mognade tanken om att beskriva århundradet genom en släkthistoria under några år. Först måste han hitta en ingång i två svåra problem: det obegripliga första världskriget och Tyskland.

– Tyskland är i huvudrollen i Europas historia, vare sig man vill eller inte. Min bakgrund är norsk-fransk och jag har aldrig hört ett gott ord om Tyskland från någon av sidorna. Därför var det svårt att få ett klokt perspektiv på Tyskland.

Lösningen på problemet hittades inom den egna släkten – historien om farfadern som studerade i Tyskland. Det ledde till idén om tre faderlösa mirakelbröder (Sverre, Oscar och Lauritz) som får åka till Dresden för att studera ingenjörsvetenskap tack vare några välgörare. Till slut hamnar bröderna på olika håll i världen.

Det galna århundradet

I Brobyggarna beskrev Guillou början av 1900-talet genom brödernas olika upplevelser. De stora omvälvningarna, krigen och kolonialismen vävs in i brödernas äventyr. Lauritz kämpar i snöstormarna i Norge, Oscar hamnar i Afrika och måste ta an både lejon och kannibaler, Sverre åker till England.

Också om brödernas personligheter förblir något mjuka i kanten lyckas Guillou genom dem öppna nya synvinklar i 1900-talet.

Men finns där några lärdomar? Enligt Guillou finns svaret delvis i "talet för det nya århundradet" som rektorn för Technische Hochschule höll i Dresden 1901. Där förutspår rektorn att kriget, som en lösning på politiska problem, blir omöjligt.

Enligt Guillou var det här en relevant spådom, också om den var falsk.

–1900-talet lärde oss att det är omöjligt att förutspå framtiden. Utvecklingen är ofta irrationell, ibland rent av galen, säger Guillou.