Konstaktivisten och polisen. Elmer Bäck och Tommi Korpela är finländska stjärnor i det internationella tv-dramat The Spiral. Den femdelade thrillern sänds i tio länder. I Finland är det Yle Fem som visar avsnitten, med start måndagen den 3 september. Foto: Tor Wennström.

Konstkupp på lek – eller på riktigt?

Hitta en stulen målning av Helene Schjerfbeck i ett spel på nätet och bli tv-stjärna på kuppen. I det interaktiva tv-dramat The Spiral är gränsen mellan verklighet och fiktion luddig.

Maria Didrichsen, intendent på Didrichsens konstmuseum i Helsingfors, fick för två år sedan ett oväntat anbud. Yle Fem (dåvarande FST) undrade om hon kunde tänka sig att låta ett verk av Helene Schjerfbeck ”stjälas”, det vill säga försvinna från museet för en viss tid. Fem övriga museer ute i Europa fick samma förfrågan om vad gällde vissa värdefulla målningar i deras samlingar.

– Vi var jätteskeptiska. Konststölder är en känslig sak för varje museichef men också en realitet som vi måste leva med, konstaterar Didrichsen.

Maria Didrichsen lät sig till slut övertalas och så kommer det sig nu att Helene Schjerfbecks verk Kaliforniskan är en av sex målningar som i tv-thrillern The Spiral stjäls från sex museer i Europa.

– The Spiral är både en tv-serie, ett spel på nätet och en nätgemenskap, förklarar en av seriens initiativtagare, Liselott Forsman ivrigt.

Forsman var fiktionschef på Yle Fem (då FST) när beslutet om den internationella produktionen fattades. Initiativet kom från Sverige och Belgien. Sveriges tv hade något år tidigare försökt sig på en motsvarande produktion, dramat Sanningen om Marika.

Den femdelade engelskspråkiga serien utgår alltså från att ett konstnärskollektiv, anfört av en karismatisk ledare och med säte i Köpenhamn, genomför en fräck konstkupp. Någonting går fel och konstnärerna tvingas plötsligt kämpa för sina liv. Europol inleder en frenetisk jakt på konsttjuvarna men också tv-tittarna förväntas vara aktiva och agera, som spelare på nätet.

Bakgrund
EU-thriller  i tio länder
  • The Spiral är ett samarbete mellan sju europeiska tv-bolag och sänds i tio länder med start den 3 september i Yle Fem.
  • Den gemensamma webbplatsen finns på www.thespiral.eu
  • Thrillern är femdelad och avsnitten repriseras i TV1.
  • Bland skådespelarna finns Elmer Bäck och Tommi Korpela från Finland, Tuva Novotny och Donald Högberg från Sverige, Thure Lindhardy och Paw Henriksen från Danmark samt Viktoria Winge från Norge.

Den som i onlinespelet The Spiral lyckas hitta något av de stulna konstverken eller som annars bara är initiativrik och kanske skapar egna konstverk kan komma att figurera i något av tv-seriens avsnitt. Seriens fem avsnitt är alla inspelade men tre av avsnitten är gjorda så att handlingen kan redigeras om med tanke på vad nätspelarna kommer fram till.

Skådespelarna kommer från alla de inblandade länderna. Europols chef spelas av finländska Tommi Korpela som säger att det engelska språket var den största utmaningen. Elmer Bäck spelar en av de sex konstaktivisterna och har inga problem med det transmediala konceptet.

– Jag har jobbat med experimentell teater så det här kändes rätt så bekvämt, säger Bäck.

En stor del av inspelningen gjordes i Bryssel och Köpenhamn och Bäck fick jobba med kolleger från Sverige, Danmark, Norge, Holland och Belgien. Erfarenheterna var förvånansvärt samstämmiga.
– Folk är trots allt inte så olika, kommenterar han.

En stor del av dem som medverkar i The Spiral är rollspelare som aldrig hade varit med om något motsvarande.

– Man kan säga att vår uppgift var att agera utan manus. En del av oss spelade sig själva, andra hade en karaktär vars egenskaper man hade en vag uppfattning om men vars bakgrund vi själva skapade, beskriver Senni Rytkönen.

Helene Schjerfbecks målning  Kaliforniskan, målad 1934, har nu försvunnit från Didrichsens samlingar men på Ateneums nu pågående utställning finns en som påminner om den. Didrichsens konstmuseum återfår målningen när sista avsnittet av The Spiral har sänts.

Kan den som på riktigt stjäl en  Schjerfbeckmålning någonsin avyttra den?
– Knappast, säger Maria Didrichsen.

The Spiral sänds från och med måndag den 3 september på Yle Fem klockan 22. Läs mer här.