Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Stor premiärfest för Oksanen i Tallinn

Kulturminister Paavo Arhinmäki insjuknade visserligen plötsligt och måste ge återbud. Men Estlands president Toomas Hendrik Ilves och kulturminister Rein Lang firade Sofi Oksanens nya roman med ett heldagsjippo i Tallinn.

När författaren Sofi Oksanen nu, efter den makalösa framgången med romanen Utrensning (Puhdistus), återkommer med en ny roman, som åter en gång utspelar sig i Estland, är satsningen storstilad. Nya romanen Kun kyyhkyset katosivat (När duvorna försvann) har tryckts i en första upplaga på 100 000 exemplar och utgivningen celebrerades med utgivningsfest för läsarna samt världspremiär på filmen Utrensning i Tallinn i dag.

– Ingenting är så viktigt för en författare som läsarna, tyckte Oksanen när hon presenterade sin bok.

Kun kyyhkyset katosivat handlar om propagandamaskineriet under Estlands år som ockuperat land. Huvudperson är en av propagandans skickligaste aktörer – Edgar Meos – som i boken heter kamrat Edgar Parts.

– Propaganda är ett verktyg som underblåser rädsla och propaganda är aldrig harmlöst, påpekade Sofi Oksanen i sitt festtal.

Rädsla är ett genomgående tema också i Utrensning. Filmregissören Antti J. Jokinen som regisserat filmen Utrensning säger att han i filmen försöker skildra hur rädslan får fäste hos den drabbade.

– Rädsla är en bestående känsla, menar Jokinen som dock tillägger att filmen i första hand är en kärleksskildring.

I Finland firas både den finskspråkiga och den svenskspråkiga utgivningen av Kun kyyhkyset katosivat med en tillställning i Hangö den 12 september.