Foto: Hbl-arkiv

Elisabeth Rehn får fint besök i tv-soffan i höst

När höstmörkret faller utlovas de finlandssvenska tv-tittarna både kulinariska resor, thrillers och möten med kända fredsarbetare. Svenska Yle presenterade höstens utbud på en mingelfest på onsdagen.

På Yle Fem är höstens största satsning Elisabeth möter, som berättar om Elisabeth Rehns liv genom de människor hon träffat under sitt arbete i krigsområden. Bland gästerna finns Kofi Annan och Liberias president Ellen Johnson Sirleaf och programmet väntas också locka en stor finskspråkig publik.

– Det är inget intervjuprogram utan samtal med människor som betytt mycket för mig, säger Elisabeth Rehn.

Samtal blir det också på Radio Vega där Anne Hietanen, känd från talkshowen En kväll med Anne och Hannah, möter kändisar som upplevt allt från depressioner, panikångest och alkoholism till ätstörningar. Bland annat OS-vinnaren Emma Igelström och programledaren Eva Kela gästar det nya programmet Må bra med Anne.

– Vi kommer att tala om hur de rycker upp sig ur sina svackor och vad de gör för att må bra i sin vardag, berättar Hietanen.

Hietanen har själv lidit av ätstörningar och hoppas att hon genom sitt program kan få människor att acceptera sig själva.

– Jag tror att alla mår bättre av att få prata ut och känna att man inte är ensam. Men det här är inget kvinnoprogram, tvärtom vill jag gärna nå ut till äldre män som ännu lever med uppfattningen att man ska vara stark och inte visa känslor utåt.

Matresor och thrillers
Den kulinariska resan genom de nordiska länderna fortsätter i oktober med Mat så in i Norden. I höst har kocken Michael Björklund med sig programledaren Sonja Kailassaari. De fiskar torsk i Lofoten, plockar ostron i danska Ribe och äter tång i Göteborg.

– Man behöver inte vara matentusiast för att gilla programmet, det är snarare ett inspirationsprogram för både mat och resor, förklarar Björklund.

Kailassaari berättar ändå att hon under inspelningarna blivit en matnörd med växande aptit.

– Norden är en oerhört mångsidig matregion. Det känns som om människor som arbetar med mat är ovanligt passionerade kring sitt yrke.

I höst får också den transmediala och mångspråkiga tv-serien The Spiral premiär. I serien, som sänds i sju europeiska länder, medverkar Tommi Korpela och finlandssvenska Elmer Bäck.

Österbottnisk morgon?
Jessica Grabowsky, känd från Kjell Westös Där vi en gång gått, är i höst aktuell på finskt håll. Hon medverkar i Större än livet (Elämää suurempaa, Yle 1) och har huvudrollen i Aku Louhimies film Elävien kirjoihin, som baserar sig på Marko Kilpis roman med samma namn. Hon skönjer en positiv utveckling i gränsöverskridandet mellan finlandssvenska och finska produktioner.

– Finlandssvenska skådespelare blir en allt vanligare syn i finska produktioner. I norska och danska serier växlar man fritt mellan språken och jag hoppas att det blir allt vanligare också här, säger Grabowsky.

Programmet Min morgon fortsätter yrka på tidig väckning hela året. Nu utreds möjligheterna att vara mera närvarande i Österbotten.

– Det är svårt att få österbottniska gäster till studion eftersom det krävs långa resor dagen innan för att de på morgonen ska vara med i etern i åtta minuter. Men vi diskuterar möjligheterna att sända från Österbotten, säger producent Henrik Lindberg.