Vapenhandlarna valde Sarvsalö

Länge tog ortsbor och sommargäster ingen notis om familjen Zabludowicz som tillbringar somrarna på Sarvsalö. Men nyhetsrub­rikerna om att en av Finlands rikaste män höll till på ön och Madonnas besök på sommarresidenset väckte öbornas nyfikenhet.

Då en helikopter surrar ovanför Sarvsalö finns det två alternativ: Antingen är det Medi-Heli eller så är det igen miljardären Chaim ”Poju” Zabludowicz och någon av hans förnäma gäster som anländer till ön.

Poju Zabludowicz har ärvt sommarstället på Sarvsalö efter sin far, vapenhandlaren Shlomo Zabludowicz vars affärer gjorde familjen förmögen.

Ursprungligen var det Tampella-direktören Lauri Forsblom som var sommarbosatt på Sarvsalö som introducerade ön för Zabludowicz. Shlomo Zabludowicz hade kommit till Finland via ett flyktingläger i Sverige som överlevande från Auschwitz.

Tonsättaren Henrik Otto Donner vars far, uppfinnaren Hans Otto Donner, var chef för Tampellas vapenavdelning, kom i nära kontakt med familjen Zabludowicz under uppväxten i Tammerfors.

– Shlomo Zabludowicz var ursprungligen ingen vapenexpert, men fick i uppdrag av Israels statsledning att skapa kontakter med finska vapentillverkare, berättar Henrik Otto Donner.

Vistelsen i koncentrationslägret hade satt djupa spår i modern Pola Zabludowicz. Av den här anledningen bodde Poju Zabludowicz som baby under ett år hos familjen Donner.

– Han var liten och späd när han kom till oss, men repade sig fort och lade på hullet. Därför gav vi honom smeknamnet Poju. Med det avsåg vi ”stor pojke”, berättar Donner.

Donner besökte första gången Zabludowicz stockvilla på Sarvsalö i början av 1980-talet efter att hans far hade avlidit.

– Jag träffade Shlomo för att reda ut var min fars vapenhandelspengar fanns. En liten del hittade vi på ett konto i Schweiz, men enligt Shlomo borde det ha funnits mer som vi aldrig fann, berättar Donner.

Shlomo Zabludowicz grundade 1950 vapentillverkaren Soltam som ägdes tillsammans av Tampella och en israelisk industrikoncern.

– Zabludowicz förmögenhet härstammar delvis från uppfinningar som min far gjorde. Därför kan det ha funnits en viss bitterhet mellan min far och Shlomo, men jag har inga anspråk på pengarna, säger Donner som också pekar ut Tampellas högsta chef, bergsrådet Åke Kihlman, som en av primus motorerna bakom vapenaffärerna.

– Mycket gick ut på att exportera kunnandet och ritningarna till granatkastarna. Affärerna var antagligen delvis olagliga. Jag vet att pappa var bitter över att det förekom skumrask, säger Donner.

Brukade du hemma vid middagsbordet diskutera vapenaffärerna?
– Nej, vi talade aldrig om det. Men mamma var ganska välinformerad. Hon tyckte att det var pinsamt att träffa and­ra Tampella-fruar på Stockmanns kafé efter att deras män kvällen innan ljugit om och förnekat Tampellas vapenaffärer i tv-nyheterna.

Shlomo Zabludowicz drog sig på 1980-talet ur vapenaffärerna och började placera i andra industrier och i fastigheter. Poju Zabludowicz leder sedan 1990 det privata investeringsbolaget Tamares Group.

Hbl försökte få en kommentar av Poju Zabludowicz för artikeln, men hans PR-byrå meddelade att han inte är tillgänglig för intervjuer.