Kränkt. Påven Benedictus XVI är inte road av tysk satir. Foto: Riccardo De Luca.

Vatikanen stämmer tyskt satirmagasin

Vatikanen tar det tyska satirmagasinet Titanic till rätten efter att de publicerat ett omslag där påven Benedictus kissar och bajsar på sig, skriver norska NRK.

Påven pryder såväl framsidan som baksidan av magasinet iklädd sin karaktäristiska dräkt. På framsidan syns en stor, gul fläck och på baksidan en brun. På omslaget står även texten Halleluja i Vatikanen! Läckaget är funnet. Texten syftar på Vatileaks, de läckor om konspirationer, svågerpolitik och korruption i påvedömet som den senaste tiden har publicerats i italienska medier.

Mathias Kopp, talesperson för det tyska katolska biskopsrådet, bekräftar till Der Spiegel Online att Vatikanen och ärkebiskopen Angelo Becciu har kontaktat en advokatfirma i Bonn.

- Magasinet går över alla gränser för vad som är anständigt. De här bilderna är en personlig kränkning av påven, och har ingenting med satir och konstnärlig frihet att göra, säger Kopp.

En domstol i Hamburg har utfärdat ett tillfälligt föreläggande mot magasinet som säger att de inte får distribuera fler exemplar av tidningen än de som redan har sålts och att bilderna inte får publiceras på internet.