Glass direkt från kon

Rabarbern är plockad hos grannen och blåbären i skogen intill. Mjölken kommer från korna på gården i Tenala. En av orsakerna till att familjen Stolpe-Österlund gör glass är att få lite bättre betalt för mjölken.

För drygt tio år sedan var Sofia Stolpes föräldrar tvungna att bestämma sig för om de ville ha kvar gården med mjölkkor. Antingen måste de satsa fullt ut, köpa fler kor och bygga större och modernare fähus eller livnära sig på något helt annat. Carola och Jorma Österlund bestämde sig för att satsa på korna. I dag är det sönerna Thomas och Magnus som sköter djuren och mjölkproduktionen. På gården finns det 80 mjölkkor, och om man räknar med kalvarna stiger antalet djur till ungefär 110.

För ett år sedan beslöt sig Sofia Stolpe för att börja producera glass på gården. Genom en av sina bröder fick hon höra om det holländska varumärket Herrgårdsglass. Köper man licensen för Herrgårdsglass får man en glassmaskin och en kock som håller en introduktionskurs för de nya glassproducenterna. Eftersom priset på glass är högre än priset på mjölk är glassproduktion ett bra komplement till en traditionell mjölkgård.

– Man betalar en engångsavgift och är sedan fri att själv använda sig av de råvaror som finns i ens eget område. Vi gör till exempel glass på frukter och bär som växer i närheten av gården, men råvarorna till hasselnöts- och pistaschglassen köper vi från Nederländerna, säger Sofia.

Västnyländsk glassbil
När glassen skulle transporteras vidare till återförsäljare runt om i södra Finland blev det klart att Sofia och svägerskan Elisabeth Österlund var tvungna att köpa en glassbil.

– Det var jättesvårt att hitta en passande bil. Vi var precis på väg att importera en från Tyskland då min kusin tipsade oss om att det fanns en glassbil till salu i Salo. Vi köpte den genast och klistrade på vår logo. Hittills har den fungerat fint.

Glassmaskinen som kom med licensen för Herrgårdsglass pastöriserar glassen och kan också användas för att tillreda mjölk, grädde och yoghurt.

– Just nu har jag inte tid, men på hösten ska jag börja experimentera med att laga yoghurt. Innan dess kommer vi att öppna ett kafé här på gården där man kan köpa kaffe och glass och bekanta sig med miljön där glassen görs. På längre sikt är det meningen att Elisabeth och jag ska kunna försörja oss på det här.

Trots att sommaren hittills varit regnig har glassen sålt bra.
– I Finland äter folk glass året om, så det är inte hela världen om det regnar i juni. Vi säljer ändå mest glass i stora förpackningar som folk tar med sig och äter hemma. Regnar det äter man glassen inomhus. Jag antar att det skulle vara en annan sak om vi sålde lösglass och det ösregnade hela tiden.

– Fast själv är jag i ärlighetens namn ganska trött på glass just nu, men om jag måste välja en smak så blir det citronsorbet.