Linda Varoma. Foto: Hbl-arkiv/Lasse Lehtinen

Victor-stipendium till finlandssvensk fotokonstnär

Hasselbladstiftelsen i Göteborg har utsett fotokonstnären Linda Varoma till årets Victor-stipendiat på bachelornivå. Varoma, som har studerat till medianom vid Yrkeshögskolan Novia i Nykarleby, säger att stipendiet kom som en stor överraskning.

– Jag försöker fortfarande smälta nyheten. Det var redan stort för mig att komma med i utställningen, så jag blev verkligen förvånad, säger Varoma.

Internationellt erkända fotoexperter utsåg vinnaren bland ett tiotal finalister, som fick ställa ut sina verk i Hasselblad Center i Göteborg. Varomas serie The Singing Neighbour, som är hennes lärdomsprov från Novia, föreställer sångscener i Estland. Lovisabon satte igång med projektet när hon studerade i Estland 2009.

– Sångscenernas arkitektur, estetik och traditioner fascinerar mig. Sjungandet var mycket viktigt under Sovjettiden, då det var ett av få tillfällen då invånarna kunde känna sig som ester. Jag ville se hur traditionen utvecklats nu när situationen är en annan, berättar Varoma.

Enligt juryn avslöjar serien en öppen och undersökande inställning till världen.

– Det finns en ovanlig noggrannhet i bilderna. Den här exaktheten förstärker känslan av skörhet och gör de formella kompositionerna till bilder där kollektiva historier anas i bakgrunden, lyder en del av juryns motivering.

Årets vinnare på masternivå är Tonje Böe Birkeland för sitt projekt Letters from Mongolia.

Hasselbladstiftelsens Victor-stipendier ska främja vidareutbildning vid utomnordiska institutioner. Årets vinnare i bachelorgruppen erbjuds en ettårig masterutbildning i England. Stipendiesumman är 20 000 pund.